Симеонов, Каракачанов
на снимката: лидерите на ВМРО и НФСБ - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов

Минималната пенсия да стане 250 лева от 1 юли 2020 година, решиха ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на заседание на коалиционния съвет. Тя ще обхване 800 000 пенсионери.

Валери Симеонов коментира решенията, около които коалиционните партньори са се обединили.

„Както знаете вече сутринта имаше политически съвет на коалицията, на който обсъдихме въпроси в програмата на коалиционното правителство още през съставянето му в началото на 2017 г. Обединихме се около решението за изпълнение на текста, който сме заложили в коалиционната програма за повишаване на пенсиите и в случая се обединихме около решение, което ще внесем между първо и второ четене на бюджета за повишаване на минималната пенсия на 250 лв.“, каза лидерът на НФСБ.

По думите му друго решение, което ще материализират е приобщаването на децата от ниски социални слоеве, към образователната система. Той поясни, че идеята е четири, пет и шестгодишните деца да бъдат задължително в детска градина, като държавата ще поеме разходите за такси на тази група деца.

„Обединихме се да бъде определен и заделен фонд в размер на 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища“, обяви още Симеонов.

Попитан дали на коалиционни съвет е присъствал представител на „Атака“, Симеонов отговори, че те са изключени от коалиция „Обединени патриоти“.

„Коалиция ГЕРБ – „Обединени патриоти“ е запазена. Тя не е променена. Самата коалиция „Обединени патриоти“ е променена“, поясни той и добави, че в „Обединени патриоти“ са НФСБ и ВМРО.

На въпрос кога пенсията ще стане 300 лв., бившият вицепремиер каза, че вървят в тази посока и се надява до края на мандата тя да стигне този размер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!