Корнелия Нинова, конгрес БСП

Заседание на 50-ия конгрес на БСП се провежда в зала 1 на НДК. То бе свикано от Националния съвет на партията през ноември миналата година и започна днес в 10.00 ч.

630 са делегатите на конгреса, въпреки че са избрани над 970. Около 10.15 обаче Корнелия Нинова обяви, че има достатъчно делегати в Зала 1 на НДК и откри форума.

Още в началото на заседанието Светлана Шаренкова и Весела Лечева упрекнаха ръководството, че е можело да насрочи друга дата за конгреса, а не такава, съвпадаща с церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. И двете делегатки поискаха за целта да бъде обявена почивка, за да може социалистите да се присъединят към тържеството на площада. Конгресът на БСП отказа да гласува почивката, като 384 от делегатите гласуваха „против“, а 111 се въздържаха. Соцлидерката Корнелия Нинова не участва в гласуването, но против почивката се обяви водещият на заседанието на 50-ия конгрес Георги Свиленски.

Дневният ред на заседанието предвижда политически доклад на Националния съвет за парламентарните и президентските избори през 2021 и идейно-програмното и организационно състояние на БСП и определяне на мерки за развитие. Друга точка от дневния ред предвижда констатиране прекратяването на правомощията на председателя на БСП.

Корнелия Нинова подаде оставка от поста лидер на БСП след като излязоха резултатите от парламентарните избори на 14 ноември. Тогава тя каза, че поема отговорността за загубата. Но към момента БСП е част от управляващото мнозинство, а Нинова – вицепремиер и министър.

Делегатите на Конгреса ще разгледат и решение за стартиране на кампания за пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП. Крум Зарков е единственият до момента, заявил, че иска да оглави левицата. И той, и Нинова са за това изборът да е пряк –  от членовете на БСП, а не на делегати от конгреса. Единствено Нинова обаче е получавала подкрепа при тези условия.

Преди началото на конгреса Зарков призова Корнелия Нинова да изпълни обещанието си за оставка.

„Не трябва да си заравяме главата в пясъка, а трябва съвсем спокойно да отворим процедура, на която различни кандидати да изложат своите тези, своите виждания, своите идеи и в крайна сметка партията да реши пътят, по който ще поеме. Според мен този път може да е нагоре и ако тя държи на думата си, би трябвало да продължи по пътя, който самата тя начерта, а именно да подаде оставка и да отвори пряк избор, на този пряк избор да се кандидатират всички, които имат това право“, каза той.

Оставката обаче, може и да не бъде приета. Тогава ще отпадне и изборът на нов лидер.

Припомняме, че това е второто заседание на 50-ия конгрес на партията. Първото се проведе през октомври 2020 г. На него бяха избрани членовете на Националния съвет на партията и на Общопартийната контролна комисия.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук