На снимката: Изтребител "F-35"

В Конгреса на САЩ беше внесен проектобюджет за разходите за външната политика на САЩ и чуждестранните програми, финансирани от Вашингтон, в който се предвижда спирането на доставките на изтребители Ф-35 за Турция, докато Анкара не преосмисли решението си да купи ракети С-400 от Русия.

Проектобюджетът, Камарата на представителите, отразява приоритетите на Конгреса във външната политика на САЩ, пише вестник „Катимерини“.

„Никаква част от средствата, заделени за бюджет на Държавния департамент, чуждестранните операции и свързаните с тях програми, не трябва да бъде използвана за доставките на самолета F-35 на Турция, включително каквито и да е отбранителни артикули или услуги по обслужването на този самолет, докато Държавния секретар не потвърди пред съответните комисии на Конгреса, че правителството на Турция се е отказало от купуването на отбранителните ракетни системи С-400 от Русия и няма да приеме доставки на такива системи“, пише в проектозакона за бюджета.

Вашингтон няколко пъти предупреди Анкара, че трябва да се откаже от сделката за ракетите от Русия, като твърди, че С-400 са несъвместими със системите на НАТО и потенциално заплашват самолетите F-35.

Внесеният в Камарата на представителите проектобюджет е на стойност 56.4 милиарда долара и представлява отказ на исканията на президента Доналд Тръмп да се намалят средствата на Държавния департамент за чуждестранни операции през фискалната 2020 г. с 21 процента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!