БСП

Днес беше гласувана номинацията на Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

По време на разискванията в залата, депутатът от БСП Крум Зарков обяви, че общата позиция на парламентарната група е, че няма да подкрепят нито единия от двамата кандидати – Сотир Цацаров (предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти”) и Симеон Найденов (предложен от „Воля”).

„За да бъде ясна отговорността при избора на такъв тип орган, а и за да отдалечим органа, борещ корупцията, от правителствената власт, ние предлагаме председателят му да се назначава от президента на републиката. Много се изговори за това предложение, ще го обсъждаме пак, тъй като законопроектът ни е внесен отново за обсъждане, но смея да твърдя, че има други важни различия по същността на т.нар. антикорупционен орган, които ние от БСП предлагаме и които, надявам се, ще обсъдим пак. Това е институционалната причина да гласуваме против предложения проект на решение”, каза Крум Зарков.

И добави:

„Като депутат и гражданин на Република България не смятам, че въпреки положените усилия, в областта на борбата с корупцията страната ни постига задоволителен резултат. Затова са необходими промени. За съжаление, такива не ни се предлагат днес. Затова, вчера на своето заседание, ПГ на БСП реши да гласува против предложените кандидати”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също обясни, че парламентарната група ще гласува против.

„Уважаеми народни представители, щеше да е върховно политическо лицемерие да се изправя пред вас и да кажа, че не приемаме този закон и тази комисия, защото е мъртво родена, не приемаме процедурата по избор на председателя, и при всичко това – да кажем, че предлагаме свой кандидат за председател. Очевидно кандидатурата, издигната от управляващото мнозинство, с подкрепата на ДПС, ще бъде избрана. Поради всички тези причини, ние не подкрепяме нито един от двамата кандидати”, каза Нинова.

Всъщност изненадата от днешното гласуване е, че ПГ на БСП се разцепи точно на половина – 27 народни представители от социалистическата партия подкрепиха кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, трима се въздържаха. Точно 30 пък бяха социалистите, които гласуваха „против”.

Това предизвика истински смут в редиците на БСП. Веднага след гласуването, ДЕБАТИ.БГ се опита да потърси за коментар някой от социалистическата партия. Председателят Корнелия Нинова каза, че все още не иска да коментира случилото се в зала.

Депутатът Крум Зарков също отказа коментар. Народният представител Александър Симов заяви, че ще изчака първо председателят на партията да коментира и тогава евентуално може да изрази и своето мнение.

От пресцентъра на социалистическата партия в Народното събрание се разбра, че БСП ще има пресконференция малко по-късно. Журналистите очакваха, че на нея ще се дискутира именно този въпрос, но това не се случи. Брифингът беше за системата „бонус-малус” за застраховката гражданска отговорност.

Беше зададен един-единствен въпрос от журналист по тема. Отговори Георги Свиленски:

„ПГ на БСП е последователна в действията си относно избора на КОНПИ, Закона за създаването на тази комисия и избирането на предишния състав, и сегашния председател. Ние сме заявили нашата позиция – тя е против тази комисия, против този начин да се избира председателят. Вчера ПГ имаше заседание. Решението на ПГ е, че не подкрепя нито една от двете кандидатури и народните представители, които имат различно мнение от общото решение на групата могат да гласуват така, както преценят, така, както е по правилника на парламентарната група. Всеки народен представител може да гласува както иска като обясни своето гласуване. И от трибуната Крум Зарков и Корнелия Нинова ясно заявиха мнението на парламентарната група. Аз лично гласувах против.”

Фактът, че половината от гласувалите от БСП подкрепиха избора на Сотир Цацаров показва, че БСП е тежко разделена по този въпрос. На практика това означава, че тези депутати не подкрепят тезата на Нинова и Зарков, че КПКОНПИ не трябва да е зависима от управляващото мнозинство и трябва да се избира от президента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!