Грета Тунберг
на снимката: Грета Тунберг

Списание „Time“ провъзгласи активистката Грета Тунберг за „Личност на годината 2019“.  Тя се превърна в най-младия човек, появявал се на корицата на списанието в неговата 92-годишна история.

Тази година шведската тийнейджърка спечели слава със смелото си обръщение „Как смеете?“ към световните лидери по въпроса за изменението на климата.

Въпреки че стана идол на природозащитни активисти от цял свят, у някои хора тя предизвика доста ярост, считана за пешка в по-голяма игра.

Грета Тунберг
на снимката: Грета Тунберг; източник: Time

Главният редактор на „Time“ Едуард Фелзентал каза, че Тунберг се е превърнала в „най-големия глас по най-големия проблем пред планетата през тази година, дошъл по същество от никъде, за да стане ръководител на световно движение“.

Миналата седмица Грета стана носител и на наградата „Right Livelihood“, наречена „Алтернативна Нобелова награда“.

Тя беше наградена „за инспириране и засилване на политическите искания за спешни действия по изменението на климата въз основа на научни факти“.

Майката на Грета е певица, баща й е актьор. На 11 г. тя преживява депресия, спира да говори и да се храни, загуби 10 кг за два месеца. Тя е диагностицирана по това време със синдром на Аспергер, селективен мутизъм и обсесивно-компулсивно разстройство. Първите две диагнози предполагат трудности в общуването, а последната – възможността за обсесивни мисли.

Според Грета на осем години тя научила за глобалното затопляне и за нея „изглеждало невъзможно“, че „никой не повдига този въпрос“. През 2018 г. тя бяга от часове и вместо това идва пред сградата на шведския парламент. Така тя започна да действа всеки петък и в резултат създаде движението „Петък за бъдеще“, наричано е още „Удар за училището по климата“.

Постепенно към акциите й започнаха да се присъединяват и други млади хора. Тя публикува снимки и текстове с hashtags #FridaysForFuture и #ClimateStrike и насърчава всички да последват нейния пример.

Грета е веган и не лети със самолети, вярвайки, че те причиняват прекалено големи щети на околната среда.

Целта на Грета Тунберг е да привлече вниманието на политиците към екологичните проблеми.

На 23 септември Тунберг говори в залата на Общото събрание на ООН пред световните лидери, обвинявайки ги, че са „откраднали нейното детство“. „Хората страдат, хората умират, екосистемите умират. Много видове са на ръба на изчезване. Всичко, за което можете да говорите, са приказки за пари и за икономическия растеж“, каза тя.

През март тази година Грета беше номинирана за Нобелова награда за мир.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук