Грета Тунберг

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

„Ройтерс“: Нобелова награда за мир: Това ли е годината на Грета Тунберг?

Нобеловата награда за мир ще бъде обявена само три седмици преди световните лидери да се съберат на среща на високо равнище по климата, която според учените може да определи бъдещето на планетата. Това е и една от причините, поради която наблюдателите на наградите казват, че това може да е годината на Грета Тунберг.

Световният печат

Най-престижната политическа награда в света ще бъде обявена на 8 октомври. Докато победителят често е изненада, тези, които следят отблизо, казват, че най-добрият начин за прогноза са глобалните проблеми в съзнанието на петимата членове на комисията, които избират. Тъй като срещата на върха по климата на COP26, е определена за началото на ноември в Шотландия, този проблем може да е глобалното затопляне.

Учените наричат ​​тази среща на върха  последна възможност за намаляване на емисиите на парникови газове за следващото десетилетие. Това е жизненоважно, ако светът има надеждата да запази температурната промяна под целта от 1,5 градуса по Целзий.  Това може да посочи Тунберг, шведската активистка по климата, която на 18 години ще бъде вторият най-млад победител в историята, само няколко месеца по-малка от пакистанката Малала Юсафзай.

„Комитетът иска да изпрати силно послание до COP26, което ще се случи между обявяването на наградата и церемонията“, каза Дан Смит, директор на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, пред Ройтерс.

Други проблеми, който комисията може да разгледа са демокрацията и свободата на словото. Това би могло да означава награда за Комитета за защита на журналистите или „Репортери без граници“, или за виден политически дисидент, като опозиционния лидер на Беларус Святлана Цихановская или арестувания руския активист Алексей Навални.

Нобелът за Навални или Цихановская би бил ехо от Студената война, когато награди за мир и литература бяха връчвани на видни съветски дисиденти като Андрей Сахаров и Александър Солженицин.

Шансове има и за групи като Световната здравна организация или програмата за споделяне на ваксини COVAX, които участват пряко в глобалната битка срещу COVID-19. Но наблюдателите на наградите казват, че шансовете има са по-малки в сравнение с останалите.

CNN: Японската принцеса Мако ще се омъжи за обикновен гражданин този месец

Японската принцеса Мако и нейният годеник Кей Комуро обявиха в петък, че ще се оженят на 26 октомври, съобщи обществената телевизия NHK. Това е противоречив съюз, който изисква тя да се откаже от кралския си статут.

Световният печат

29-годишната внучка на бившия император Акихито и Комуро обявиха за първи път годежа си през 2017 г. Но датата за брака беше отложена след финансов спор между майката на Комуро и нейният бивш годеник.

Принцеса Мако и Комуро се срещнаха, докато посещаваха Международния християнски университет в Токио през 2012 г. Преди представянето му като кралски годеник, Комуро беше по-известен като „Принцът на морето“. Той е наричан така, след като се появи в кампания за плажен туризъм за град Фуджисава, южно от столицата.

Очаква се двойката да се премести в Ню Йорк след сватбата, където Комуро работи като адвокат. Съобщава се, че принцесата ще се откаже от еднократно плащане в размер на повече от 1 милион долара, което се очаква да получи, за да започне новия си живот извън кралското семейство.

Според императорският закон на Япония само наследници от мъжки пол могат да наследят трона. Ако другите неомъжени принцеси от семейството се оженят за обикновени хора, те също биха загубили кралския си статут. Това може да остави императорското семейство без достатъчно членове, за да изпълнява обществените си задължения.

ВВС: Бунт в затвора в Еквадор: Тревожност, страх и дезинформация

Повече от 100 затворници бяха убити при смъртоносна битка в затвора в пристанищния град на Еквадор Гуаякил. Очаква се до дни да бъдат идентифицирани, което доведе до смут сред роднините им. Дори в разгара на пандемията на коронавирус през март и април 2020 г., толкова много хора не се бяха събирали пред моргата на града.

Световният печат

Когато президентът Гийермо Ласо обяви, че броят на жертвите се е увеличил, десетки семейства се втурнаха към съдебномедицинската лаборатория, където се вземат телата на жертвите. Те искат да разберат къде са техните близки, и най-важното, дали са още живи. Тревогата им се увеличи, след като се чуха експлозии, идващи от най-големия затвор на Гуаякил, знак, че войната на бандита вътре – за която се казва, че е свързана с търговията с наркотици – не е била овладяна.

Как се разви насилието? Късно в четвъртък полицията съобщи, че е възстановила контрола над затвора след голяма операция, включваща 900 офицери и армейски войници, и даде ревизиран брой на загиналите – 118. Един чакащите пред моргата е 66-годишният Густаво Вивес, чийто 24-годишен син беше убит при бунта в затвора. „Той не е в списъка [на загиналите], но знам, че е мъртъв, защото видях снимка на тялото му и го идентифицирах от това“, казва той. Той, подобно на много други, получава информация от кадри и снимки, споделени в социалните мрежи и сред роднините на затворниците.

Освен убитите има и десетки ранени затворници. Лекар каза пред ВВС, че най -малко 50 ранени затворници са били откарани в болница дел Гуасмо между вторник и сряда. С толкова много затворници там, част от медицинския персонал се опасява, че войната на бандата, може да се разпали отново в отделенията на болницата. Съществуват и опасения, че броят на жертвите може да се увеличи още повече, тъй като полицията бавно претърсва стаята по стая в затворническия комплекс.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!