Грета Тунберг

Сара Магдалена Ернман, известна като Малена Ернман (нейното сценично име) е един от най-популярните хора в Швеция поради богатата си кариера в музикалния свят. Не е изненадващо, че през 2009 г. тя представя страната си на Евровизия и благодарение на изпълнението си е назначена за придворна певица от шведския крал Карл Густав. В личен план говорим за майката на Грета Тунберг, която разкрива тежкото детство на дъщеря си, разказва „Ту отро диарио

Книгата „Нашата къща гори: едно семейство и планета в криза“ разказва за първите години от живота на Грета, докато лекарите не са я диагностицирали с няколко заболявания, между които е и Синдром на Аспергер. Разстройство на развитието, което е включено в аутистичния спектър и засяга реципрочното социалното взаимодействие, вербалната и невербалната комуникация, включва съпротива за приемане на промяна, гъвкавост на мисълта, както и наличието на тесни и поглъщащи полета на интерес.

Малена Ернман обяснява, че дъщеря й е плакала през нощта, когато трябва да спи. Сцена, която се повтаря „по пътя към училище, в часовете и по време на почивките. Учителите се обаждаха вкъщи почти всеки ден ”. Грета оставя някои от заниманията си като свирене на пиано, но също така спира да се смее, да говори и дори да яде.

За няколко месеца момичето е свалило десет килограма: значителна цифра за нейната възраст: „Телесната й температура беше ниска. Пулсът и кръвното и налягане ясно показваха признаци на глад“. Толкова слаба беше, че нямаше достатъчно енергия, за да се изкачи по стълбите и резултатът от теста й за депресия беше „високо в небето“.

Тогава дойде спусъкът, който промени всичко: Грета видя документален филм за пластмасовия остров, който плава в южната част на Тихия океан. Малена Ернман обяснява, че дъщеря й е видяла това, което останалите не са искали да видят: дни след като са разгледали доклада, колегите й са обърнали страницата, докато тя е решила, че ще посвети живота си на борбата с изменението на климата.

Майката на Грета разказва, че всички са се фокусирали върху целта на момичето, която в крайна сметка ще я превърне в световна икона. И завършва с първата си реч, която тя изнесе в Швеция, нейната родна страна, през 2018 г. Година по-късно малката Грета повиши глас в централата на ООН (ООН), за да напомни на великите сили да не са направили нищо за предотвратяване на изменението на климата, което мъчи планетата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук