Астра Зенека ваксини

На хората под 30-годишна възраст във Великобритания ще бъде препоръчвано да не използват ваксината за коронавирус АстраЗенека поради доказателствата, свързващи препарата с образуване на кръвни съсиреци.

Препоръката идва след преглед от британския регулаторен орган за лекарства, който установява, че до края на март 79 души са претърпели кръвни съсиреци след ваксинация – 19 от които са починали.

Регулаторът заяви, че това не е доказателство, че именно ваксината е причинила съсиреците.

Но се казва, че връзката става все по-възможна.

Проверката на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) установи:

79 случая и 19 смъртни случая са настъпили след прилагане на 20 милиона дози – което създава риск от около четири на един милион от развитие на кръвен съсирек и един на милион от смърт.

Почти две трети от случаите на съсиреци са при жени

Загиналите са на възраст между 18 и 79 години, като трима от тях са на възраст под 30 години

Всички регистрирани случаи са настъпили след първата доза, въпреки че по-малкият брой на вторите дози означава, че не е възможно да се направят заключения от това

Междувременно регулаторът на лекарствата в ЕС казва, че необичайните кръвни съсиреци трябва да бъдат изброени като възможен много рядък страничен ефект от ваксинацията с АстраЗенека, но че ползите надвишават рисковете. Някои европейски страни ограничиха употребата на ваксината.

Световната здравна организация заяви, че връзката между ваксината и кръвните съсиреци е „правдоподобна“, но не е потвърдена, добавяйки, че инцидентите със съсирване са „много редки“ сред близо 200 милиона души, получили ваксината по света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!