Турция

Анализатори от германската фондация „Конрад Аденауер“ прогнозират, че конфликтът между Украйна и Русия ще сближи Турция и Германия. Според анализаторите Турция ще се превърне в ключова енергийна държава, пише „Сабах“.

Фондация „Конрад Аденауер“, известна с близостта си до германската партия Християндемократически съюз, изготви доклад, в който се заключава, че Турция може да играе много важна роля в доставките на нефт и природен газ за Европа.

Турция, като страна-членка на НАТО, недвусмислено е застанала на страната на Украйна, посочват анализаторите на фондацията. В същото време Турция, както се подчертава в доклада, поддържа близки отношения с Русия.

Анализаторите отбелязват, че кризата между Украйна и Русия ще сближи Германия и Турция.

„За Германия това ще бъде особено интересно от гледна точка на енергийната политика. Желанието на страната да стане независима от руския газ може в дългосрочен план да насърчи развитието на южен газов коридор и използването на Турция като разпределителен център, който ще осигури достъп до природен газ в Каспийско море и Източното Средиземноморие“, се казва в доклада.

Това ще разкрие сериозни алтернативи, подчертават експертите в доклада, предоставен на „Сабах“.

„Потенциалът за внос на газ и петрол от Азербайджан, Туркменистан, Ирак, а в бъдеще и от Иран, е неизползван. Благодарение на енергийното сътрудничество между Израел и Турция, което става все по-реално, Турция може да се позиционира като център за енергийни доставки“, отбелязват анализаторите.

Статията обръща внимание и на постепенно нарастващата роля на Турция. Не е случайна инициативата ѝ за провеждане на преговорите между руската и украинската страна на нейна територия.

 Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук