Бойко Рашков

По време на представяне на отчета за дейността на Главна дирекция „Национална полиция“, вътрешният министър Бойко Рашков каза, че предстоят структурни промени в МВР.

„Искаме да направим сериозни структурни промени в МВР – на централно и на местно ниво. Има изготвен математически модел, който ще приложим. Промените ще се правят с помощта на всички колеги от цялата страна и след обсъждане във вътрешната комисия в НС“, заяви Рашков.

„МВР е застинало с десетилетия. Промените няма да намалят способностите на министерството да изпълнява собствени задачи и функции, посочи той.

„В ситуация на военна криза МВР трябва да обезпечи охраната на стратегически обекти. Но не можем да стоим безучастни, когато има демографски промени – обезлюдяване на цели райони на страната“, поясни Рашков.

Промени в НПК

Той допълни, че възнамеряват да направят промени и в Наказателно-процесуалния кодекс, тъй като в момента МВР е силно зависимо от прокуратурата.

„Няколко пъти аргументирах тази потребност в парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност. Промените ще са в четири направления. Част от тях касаят образуването на досъдебни производства, извършването на някои действия по разследванията и др. Ако законите не са актуални, те не могат да обслужват днешните отношения. Работим в тази посока”, обясни Рашков.

Трикратно повече досъдебни производства за купени гласове

Бойко Рашков коментира още, че има трикратно увеличение в броя на образуваните досъдебни дела за престъпления по време на изборите.

„Миналата година за първи път провеждането на честни избори у нас постигна обществено полезните резултати, които се очакваха от МВР. В голяма степен служителите на МВР осъзнаха отговорността си и проявиха голямо съзнание и осигуриха провеждането на честни избори. Не мога да кажа, че на 100% изборите бяха честни. Не са ни стигнали силите навсякъде да можем да противодействаме ефективно и да започнем разследвания по различни случаи. Но в сравнение с април месец в периода юли и ноември месец ние регистрирахме трикратно увеличение на броя на образуваните досъдебни дела за престъпления против политическите права на гражданите и купуването и продаването на гласове. Толкова бяха свикнали да печелят избори някои хора, че действията на МВР ги изненадаха”, уточни вътрешният министър.

По думите му момента почти липсват случаи да се открие кой е носил куфарчето с пари. Те обикновено са свързани с партиите с големи субсидии.

„Една новопоявила се партия едва ли ще има такива ресурси като ГЕРБ и ДПС например. През миналата година откривахме престъпления, свързани основно с тези две партии”, добави той.

Проверки на магистрали и язовири

Той обърна внимание, че никой досега не е обърнал внимание как се изграждат магистралите в България.

„Нещо характерно за миналата година, което не се е случвало, е да се обърне внимание по какъв начин се изграждат магистралите у нас- нито прокуратурата, нито МВР с предишното й ръководство, нито „Национална сигурност” са се интересували от това дали протичат законосъобразно нещата, а там се разходват много пари. Пита се, дали това бездействие е случайно. С идването на първия служебен кабинет, незабавно започнахме спешни проверки. Хвърли ли сме сериозен ресурс да изясним тези въпроси още миналата година. Пита се къде са тези ръководители, които сега са народни представители , да кажат защо по тяхно време не започна проверка как се строи магистрала „Хемус”, как се разходват средствата. Продължаваме да установяваме извършването на изключително тежки престъпления, присвояването на големи ресурси. Тези милиони не са на някой бизнесмен, те са на държавния бюджет”, допълни той.

По думите на Рашков проблемът не касае само магистралите, но ни язовирите у нас.

„За над 400 язовира, може би заради загриженост на предишните управляващи, са започнали спешни ремонти. Разходвани са суми, надхвърлящи многократно обичайните цени. Извършваме проверка. Привлякъл съм в МВР инженери и архитекти, във връзка с разходването на средства от комисията по „Бедствия и аварии”. Докато на власт бяха ГЕРБ там имаше около 80 милиона лева бюджет. Те са разходвали 2/3 за няколко месеца. Натъкваме се на случаи на разходване на средства, които меко казано учудват”, каза още Рашков.

Приоритети и отчет на МВР

Един от приоритетите на МВР бе намаляване на броя престъпленията срещу личността и имуществото на хората, както и данъчните престъпления.

Друг приоритет на МВР е било противодействие на организираната престъпност, а също и ефективен граничен контрол срещу незаконната миграция, обобщи главният секретар.

Миналата година са регистрирани почти 79 000 престъпления, спрямо 81 000 през 2020 г. Разкриваемостта расте с един процент.

Има лек ръст при убийствата (повечето битови) и домашното насилие. Всичко това има връзка с изолацията и ковид мерките, каза Тодоров.

Рязък спад има при грабежите. Подобна тенденция има при кражбите и телефонните измами, отчете главният секретар.

От МВР регистрират и няколко тежки кибератаки. Сред приоритетите в работата на МВР е била борбата срещу разпространението на цигари и алкохол без бандерол. Разбити са пет незаконни фабрики за цигари.

Предизвикателство остава борбата с наркотиците. 29 тона канабис и над един тон хероин са заловени, пресечени са шест международни канала за трафик на дрога.

През 2021 г. са станали 370 катастрофи повече спрямо 2020 година, ръстът при загиналите е над 20 на сто, а при ранените със седем процента.

Ръст има и при миграционния натиск. 55 000 души от трети страни са опитали да влязат у нас. Това е наложило по границата с Турция и Гърция да бъдат изпратени и военни.

Над 45 000 произшествия отичат от пожарната. Мнозинството са пожари.

Целите през 2022 г. са намаляване на престъпленията срещу личността и собствеността, данъчната система, трафика на хора и наркотици, ефективен граничен контрол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук