Българският конституционен съд единодушно реши днес да допусне за разглеждане по същество делото за Истанбулската конвенция, съобщиха от пресцентъра на съда.

Конституционното дело № 3/2018 г. е образувано по искане на седемдесет и пет народни представители от 44-о Народно събрание на основание на чл. 149, ал. 1, т. 4 от Конституцията на Република България за произнасяне за съответствие на сключената от Република България Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие с Конституцията на Република България преди ратификацията й. Докладчик по делото е съдия Анастас Анастасов.

Досега конвенцията не е ратифицирана от 11 еврапейски държави, между които и България. Мнозинството евродепутати изразиха съжаление, че тези страни не виждат в нея стъпка напред в превенцията и борбата с насилието срещу жени. Преди седмица те отправиха чрез пресцентъра на Европейския парламент призив към страните, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да я приемат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!