Консултациите при президента Румен Радев в днешния ден завършват с „БСП за България“. Преди това държавният глава проведе консултации с „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС и ДПС.

„Българската левица винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромно мнозинство от хората, а не на малки овластени групи от задкулисието. Двете служебни правителства дадоха възможност за стабилизация в условията на криза, дадоха възможност за скъсване с пороците на миналото, за формиране на нов тип управление с хора от различен тип политически профил. Подходът към съставяне към коалиционно правителство може да стъпи на тази основа“, каза Румен Радев.

Той обърна внимание, че обществото ни е дълбоко разделено и добави, че новото управление има нужда от силен социален вектор.

От своя страна лидерът на БСП заяви, че левицата ще положи усилия за съставяне на работещ парламент.

„За нас е най-важно да се започне работа по бюджета, да не оставяме хората през зимните месеци в затруднено положение, да не допускаме повишаването на цените за електроенергия за битовите потребители“.

След консултациите при президента Нинова коментира, че до вечерта ще бъде изчистено коалиционното споразумение, а министрите и постовете – след това.

Нинова не отговори дали ще бъде вицепремиер в бъдещия кабинет.

„Във вторник на Националния съвет на БСП ще бъдат обсъдени всички въпроси, засягащи състава и структурата на Министерски съвет и министрите и постовете, които ще получи БСП, както и дали тя ще бъде вицепремиер“.

„Продължаваме промяната“ ще подпише споразумението с всяка една от трите партии, каза още Нинова.

Според лидерът на левицата Министерство на държавните предприятия е абсурд. Тя уточни, че в коалиционното споразумение името е изписано Министерство на икономиката и индустрията.

„Обсъждахме бюджета с бъдещите ни коалиционни партньори и сега с президента, като един от нашите абсолютни приоритети е много бързо да приемем бюджета, в който да се заложат социални политики, компенсаторни механизми, мерки за преодоляване на кризата, за помагане на хората и на икономиката. Започнахме да говорим и колегите от ПП по някои важни части от бюджета, добави Нинова. Удовлетворени сме от това, че те приеха дефицитът да се повиши от 2,6 както предвижда служебният кабинет на 4 %, както и част от мерките, които разписахме по време на експертните разговори да намерят изражение още през януари веднага в бюджета, който ще се приеме. За нас това е сериозният разговор, каза още Нинова. Най-вероятно бюджетът ще се приеме през януари, ние настоявахме за края на годината, но забавянето няма да позволи това да се случи“, коментира Нинова.

Тя подчерта, че има политическа воля за 4-годишен мандат.

Преговорите с държавния глава продължават и утре

От 9.00 часа Румен Радев ще приеме представители на парламентарната група на „Има такъв народ“. От 10:15 часа той ще се срещне с представители на парламентарната група на „Демократична България“. В 13.00 часа президентът – с представители на парламентарната група на ПП „Възраждане“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!