Суецкия канал

Ever Given възстанови плаваемостта си в понеделник и Суецкият канал е отворен за движение, почти седмица след като мегаконтейнеровозът заседна, заявиха от администрацията на Суецкия канал, съобщи АФП.

Предавания по местните телевизии показваха, че корабът бавно се движи нагоре по канала.

„Адмирал Осама Рабие, ръководител на администрацията на Суецкия канал, обяви възобновяване на корабоплаването в Суецкия канал“, се казва в изявление на SCA, малко след като сайтовете за корабоплаване показаха за пореден път, че важният търговски път е диагонално блокиран от контейнеровозът, който е с дължина 400 м.

По-рано днес корабът успя да рестартира двигателите си, съобщи специалист по корабоплаването, запознат с въпроса. Това повдига надеждата скоро оживеният воден път да бъде използваем отново.

Видео, публикувано в социалните медии, показва, че кърмата на кораба се е завъртяла, отваряйки пространство в канала. Други кадри, които не могат да бъдат незабавно проверени от Ройтерс, включват аплодисменти и корабни клаксони, звучащи в тържество.

Услугата за проследяване на кораби VesselFinder е променила статуса на кораба на „на път“  на своя уебсайт.

Ever Given се заби по диагонал през южния участък на канала при силен вятър рано миналия вторник. Това блокира корабоплаването по най-краткия корабоплавателен маршрут между Европа и Азия.

Най-малко 369 кораба са чакали да преминат през канала, включително десетки контейнерни кораби, кораби за насипни товари, нефтени танкери и кораби за втечнен природен газ (LNG) или втечнен нефтен газ (LPG), каза председателят на SCA Осама Рабие в Египет на Extra News в неделя.

По-рано в понеделник, фирмата за морски услуги Inchcape Shipping Services заяви, че корабът е бил успешно ревантиран в 4.30 ч. Местно време (02:30 GMT) и е бил обезопасен.

Техническият мениджър на кораба Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) не отговори веднага на молба за коментар.

Египетските агенции Leth публикуваха в туитър съобщението, че корабът е бил частично върнат в движение.  Очаква се  официално потвърждение от властта на Суецкия канал (SCA).

Цените на суровия петрол паднаха след новината, че корабът е  плавателен отново, като суровият петрол Brent е намалял с 1 долар за барел до 63,67 долара. Акциите на регистрираната в Тайван Evergreen Marine Corp – лизингодател на кораба – поскъпнаха с 3,3%.

Около 12 процента от световната търговия преминава през 193-километровия Суецки канал, който свързва Средиземноморието с Червено море и осигурява най-краткият морски път между Азия и Европа. Според Агенция Bloomberg световната икономика губи близо 10 млрд. долара на ден поради блокирането му.

Преминаването през алтернативния маршрут през нос Добра надежда, в югозападния край на Африка, може да отнеме до две седмици, а експерти предупреждават, че при този вариант цената на доставките ще скочи с над 300 000 долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук