Актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко се завърнаха на Земята след двуседмични снимки на Международната космическа станция, придружени от космонавта Олег Новицки.

В началото на деня Пересилд, Шипенко и Новицки се сбогуваха с останалите руснаци на МКС – Петър Дубров и Антон Шкаплеров, американците Марк Ванде Хaй, Шейн Кимброу и Меган Макартър, японеца Акихико Хошиде и французина Том Песке, преместиха се в кораба и затвориха люковете.

След като провери херметичността на люковете и се преоблече в спасителните костюми Falcon KV-2, екипажът напусна МКС в 4:14 ч. московско време. В 6:42 космическият кораб включи двигателната система и започна да се спуска от орбита. След това спускаемият апарат навлезе в плътните слоеве на атмосферата. Основният парашут скоро се отвори над машината и в 7:35 ч. екипажът се приземи в степите на Казахстан, на 148 км югоизточно от град Жезказган.

Службата за търсене и спасяване помогна на актрисата, режисьора и космонавта да напуснат спускаемия апарат на космическия кораб „Союз МС-18“, се казва в съобщение на уебсайта на Роскосмос.

Още във вторник, 19 октомври, екипът на филма ще даде първата си пресконференция след полета.

„Спускаемият апарат на пилотирания космически кораб „Союз МС-18″ е изправен и закрепен. Благосъстоянието на екипажа е добро!“, съобщи корпорацията в публикация в Twitter.

Първи в света

Актрисата и режисьорът пристигнаха на МКС на 5 октомври на борда на космическия кораб „Союз МС-19“ заедно с другия опитен космонавт Антон Шкаплеров. Така те прекараха 12 дни в космоса. Полетът на Олег Новицки (вече трети в кариерата му), който се отправи към МКС през пролетта, продължи по-дълго – 191 дни. Петър Дубров и американецът Марк Ванде Хай, които пристигнаха с Новицки на борда на „Союз МС-18“ на 9 април 2021 г., останаха на станцията и ще се върнат през пролетта на 2022 г.

Пересилд е избрана сред три хиляди кандидати за уникалния полет. Тя и Шипенко трябваше да преминат ускорено обучение. По време на космическия полет режисьорът изпълняваше ролята и на оператор. Според Шипенко е трябвало да се заснеме около 30-40 минути от времетраенето на филма в космоса.

Подробности за сюжета на филма все още се пазят в тайна, но по-рано източник съобщи, че във филма един от астронавтите на МКС ще се нуждае от операция. Той няма да бъде върнат на Земята по медицински причини, затова в космоса ще бъде изпратен медик – героинята на Пересилд, която ще бъде спешно подготвена за полета. По-късно Шипенко потвърди, че сюжетът на филма се основава на лекарка, която лети до МКС, за да помогне на един от астронавтите.

Не просто филм

Полетът на Пересилд и Шипенко в Космоса е забележителен не само заради първото в историята заснемане на игрален филм в орбита. За първи път от повече от 20 години руски екипаж беше изцяло в космоса и за първи път в съвременната история космическият кораб беше управляван от един-единствен професионален член на екипажа. Преди това екипажите на руските космически кораби винаги са били съставени от чужденци.

Освен това Пересилд стана първият човек в Космоса с естонски корени, като по този начин остави след себе си американската астронавтка с естонски корени Никол Ман, която се обучава в САЩ, както и първата актриса, излязла в орбита. От своя страна Шипенко стана най-високият руснак в космоса. Той е висок 189 см (на борда на космическия кораб „Союз“ се допускат хора до 190 см), което е повече от предишния рекордьор – космонавта Валерий Корзун (185 см).

По време на сближаването на „Союз МС-19“ със станцията автоматиката отказа и космонавтът Антон Шкаплеров трябваше да се скачи ръчно. По време на изпитанията на двигателите на „Союз МС-18“ МКС изгуби ориентация и се завъртя на 57 градуса. В събота вечерта екипажът на МКС бе събуден от сирена поради неизправност в системата за управление на руския модул „Звезда“. По-късно специалист от Центъра за управление на полетите в Хюстън съобщи на екипажа, че не се изисква от него да предприема никакви действия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!