ВСС

Съдиите не излъчиха членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Изборът беше обявен за нередовен, защото в него са участвали по-малко от половината съдии, имащи право на глас или 669 души от 2202-ма, информираха от Lex.bg.

Днес ще се направи втори опит, обяви председателят на избирателната комисия Весела Павлова от Върховния административен съд (ВАС).

Общото събрание трябва да избере двама представили в Съдийската колегия, на мястото на подалите оставки Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. Кандидати са Деян Денев от окръжния съд във Варна и Марина Михайлова от ВАС.

Според Закона за съдебната власт, за да е редовен изборът, в него трябва да гласуват поне 1102 магистрати. Ако това условие не бъде изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33% или в случая 727 съдии.

Изборният ден ще продължи до 18:00 ч. Съдиите, избрали да упражнят вота си дистанционно (1782 души) могат да използват същия код за достъп до системата. С хартиени бюлетини отново ще се гласува в Съдебната палата в столицата.

В последните седмици сред съдиите имаше призиви за бойкот на избора на двамата членове на ВСС. Неотдавна председателят на Съюза на съдиите в България Татяна Жилова определи процедурата за безсмислена и призова колегите си да не участват в „една формална и безсмислена процедура по попълване на състава на ВСС“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!