Косово

В Косово днес също се провеждат избори за местна власт. Вотът ще е изпитание за управляващата партия, която отбеляза триумф на парламентарните избори през февруари.

Този път анализаторите не очакват повторение на успеха от началото на годината заради масовото разочарование от управлението на пандемията и процеса на ваксинация.

На днешните избори 1 885 448 избиратели ще гласуват за кметове и за съветници в 38 общини. Според косовската Централна избирателна комисия (ЦИК) гласуването ще се проведе в 883 избирателни секции.

В изборите участват 32 политически партии, 33 граждански инициативи, една предизборна коалиция и 23 независими кандидати. 166 кандидати се надпреварват за кметове на 38 общини, а 5198 души се кандидатират за общински съветници в Косово.

Избирателните секции отварят в 7:00 ч. и затварят в 19:00 ч.

Изборите ще бъдат наблюдавани от над 25 000 наблюдатели от политически партии, инициативи, коалиции и представители на независими кандидати, гражданско общество, медии, както и представители на дипломатически мисии, акредитирани в Косово. Изборите ще бъдат наблюдавани и от специален екип за наблюдение от Европейския съюз.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук