европейски пари и бюджет

Известно е, че страните от ЕС са сред най-богатите в света. Далеч по-богати от повечето африкански и азиатски. Въпреки това една част от населението в тях е заплашено от бедност.

Според последните данни на Евростат един от всеки пет души в ЕС е застрашен от бедност. Най-много има в Румъния (35,8 %), България (33,6 %), Гърция (27,5 %) и Испания (27,0 %), а най-малко в Чехия (11,5 %), Словакия (13,8 %), Словения (14,3 %), Нидерландия (15,8 %) и Финландия (15,9 %).

Прави впечатление, че Литва, Естония и Германия са с малко по-високи нива от средното за Европейския съюз.

Пълният списък на най-бедните и най-богатите европейски държави:

През 2020 г. в ЕС е имало 75,3 млн. души, изложени на риск от бедност, 27,6 млн. души са били в тежко материално и социално положение, а 27,1 млн. души са живели в домакинство с ниска интензивност на труда.

Сред 96,5 млн. жители в ЕС, които са били изправени пред риск от бедност, около 5,9 млн. души (1,3% от общото население) са живели в домакинства, изпитващи едновременно и трите условия за бедност (риск от бедност, тежко материално и социално лишение и живеещи в домакинство с много ниска интензивност на труда).

Въпреки цифрите обаче, факт е, че всички страни членки на ЕС са по-богати от останалите европейски държави, които не са част от съюза.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук