Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

В някои компоненти успяхме да поправим грешките, в други надградихме, в трети имаше големи проблеми, които трябваше да се решат в рамкте на седмица. Така служебният вицепремиер по евросредствата Атанас Пеканов обобщи пред БНР работата на служебното правителство по Плана за възстановяване.

„Приоритетите за една по-зелена икономика, може би не бяха залегнали достатъчно във версията, която ние наследихме, както и някои критики, които България получава от години – в сферата на върховенството на закона, в сферата на корупцията и смятам, че в много кратък период успяхме да надградим. В новия вариант внесохме и нови проекти – за медицински хеликоптери, 13 нови реформи в здравеопазването, бизнеса и предприемачеството“, заяви Пеканов.

Според Пеканов, въпреки че ресурсът от Плана за възстановяване е значим, не трябва да се очаква, че ще реши всичките ни проблеми.

Тези 12,9 млрд. лева са една много малка част от държавния бюджет, а те дори ще бъдат разделени в 6 години. В сферата на енергетиката се изграждат нови мощности, които са един от проектите за ВЕИ. Отделно имаме средства за адресиране на социално-икономическите рискове по Фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лева, което ще отидат само във въглищните региони – Перник, Стара Загора и Кюстендил – за насърчаване на създаване на нови работни места в следващите 6 години. Ще се опитаме да финансираме през Фонда за справедлив преход и това ново държавно предприятие, което ще се създаде, което ще поема хора, съкратени във въглищните региони, за да работят по рекултивация“, обясни той.

По отношение на затварянето на въглищните централи, Пеканов е на мнение, че ЕК трябва да прояви гъвкавост.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!