Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

Атанас Пеканов е категоричен, че България има нужда от редовен кабинет с ясен хоризонт, ясна програма, със споделени приоритети, които гледат към бъдещето и които ще направят страната ни по-подготвена за изпитанията.

„Надявам се, че новият парламент ще може да се обедини около такива приоритети“, заяви. служебният вицепремиер по управление на европейските средства в ефира на bTV.

Той подчерта, че такива приоритети се дават и по линия на всички тези препоръки, които получаваме от Европейската комисия, в случая и от ОИСР.

„Членството ни в ОИСР е един от важните външнополитически приоритети за страната ни и служебният кабинет продължи да работи последните месеци изключително активно по това. Тази работа включва редица правни инструменти,

законодателни разпоредби, които трябва да се променят,

както и този икономически преглед, който е изготвен и дава насоки накъде трябва да се поеме“, отбеляза Пеканов.

Той посочи най-важните препоръки от доклада, който беше представен от генералния секретар на ОИСР Матиас Корман, а именно да имаме стабилни публични финанси, съдебна реформа, задаване на високи стандарти в образованието, социална подкрепа там, където е нужна, по начин, който е устойчив във времето, да правим стъпки за декарбонизацията и зеления преход.

Пеканов обясни, че ОИСР е организация

на развитите икономики. Новият парламент скоро ще бъде конституиран, каза още той, и добави, че трябва да бъдат направени реформи, които са свързани със съдебната реформа, като например да се адресира казуса с отчетността на главния прокурор.

„Със сигурност няма да ни навредят. Това са реформи по всички сектори на икономиката, които ще направят страната ни по-подготвена“, заяви той.

Пеканов допълни, че за него важна е именно сферата образование, където трябва да се засили качеството. Според него в много сфери България може да се представя много по-добре.

По отношение на присъединяването на страната ни към еврозоната, Пеканов уточни, че

в момента не покриваме критерия инфлация,

както и че трябва да се засята фискалната, не само паричната политика, каквото заяви и самият Корман.

„В доклада на ОИСР се казва нещо – да се оптимизират помощите за бизнеса, за домакинствата, да отиват само за най-нуждаещите се“, каза още той. Вицепремиерът по управление на европейските средства подчерта, че служебното правителство прави стъпки за намаляване на инфлацията, като отбеляза, че сега фокусът е върху храните.

„Инфлацията е проблем навсякъде, от друга страна виждаме, че тя започна да спада навсякъде и това трябва да се случва още по-бързо“, категоричен е той.

Пеканов съобщи, че във връзка с

предоговаряне на ПВУ в частта „Енергетика“

служебното правителство доста добре е успяло да обясни защо през миналата година някои от заложените цели, свързани с намаляване на емисиите, бяха невъзможни.

„За България нямаше да бъде добре да намалява функционирането на въглищните централи“, заяви той и обясни, че те допринасят за енергийната сигурност и на страната ни, и на Балканите.

„Дългосрочно ние трябва да дадем други цели и ангажименти, които до 2026г. да изпълнят целите на зеления преход“, посочи той и обяви, че разговорите и преговорите с ЕК ще продължат в идната седмица.

„Трябва да намерим балансирано решение“, заключи Пеканов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук