Атанас Пеканов
Снимка: БТА

Каквото и да предложим, срещаме пълно несъгласие на партиите, затова и служебното правителство предлага този бюджет и го оставя в ръцете на народните избраници. Това заяви вицепремиерът в служебното правителство Атанас Пеканов в студиото на Нова телевизия, обосновавайки разчетите в проектобюджета, който предложи Министерство на финансите.

„Теглене на нов заем от МВФ е много краен сценарий. В момента това е една хипотетична теза. Много сме далеч от такова развитие“, уточни той.

Според него вторият транш от парите по Плана за възстановяване няма да запълни дупката в бюджета.

„Каквото и да предложим, срещаме пълно несъгласие на партиите. Затова и служебното правителство предлага този бюджет и го оставя в ръцете на народните избраници“, смята вицепремиерът.

Според него първите сигнали на 49-ото НС са добри – ясен фокус върху важни законопректи.

„Служебният кабинет не може да предложи кой знае какви промени по отношение на вдигане на данъци. Продължаваме доходната политика – повишаване на пенсии и учителски заплати”, каза още Пеканов.

Именно с противопоставянето на партиите Пеканов обясни оттегленото предложение за еднократен данък върху свръхпечалбата, невключените плащания по ПВУ, но включените разходи, както и продължаването на всички социални плащания като пенсии, увеличена минимална работна заплати и увеличени плащания за заплати в държавния сектор.

Данъкът върху свръхпечалбата не е българска иновация, обсъжда се и в ЕС и в световен мащаб. Става въпрос за добита случайна печалба от отделни фирми, възникнала вследствие на шок, най-вече с влиянието от войната в Украйна.

„Най-вероятно не е нужно да се стремим към дефицит от 3%, а и при 4% отново биха ни приели в Еврозоната“, смята Атанас Пеканов.

А и като цяло прогнозите и за Еврозоната и в цяла Европа за тази година са за дефицити около 3.6 – 3.7%.

„Така че един по-голям дефицит от 3% не би ни попречил особено. Приемането на еврото не трябва да става на база на намаляване на социалните разходи”, смята вицепремиерът.

Не можем да заложим в бюджета нещо, което не отговаря на нашите очаквания. В крайна сметка ние се надяваме да получим втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост, но и всичко е в ръцете на депутатите и всичко зависи от това дали те ще продължат на работят и да приемат онези 12 закона, които са нужни, за да усвоим този втори транш по ПВУ“, обясни Пеканов по повод откритите от съпредседателя на ПП Асен Василев две грешки в сметките на Росица Велкова.

Той опроверга твърденията на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, че тези пари „ни се полагат“. Нищо не ни се полага, а финансирането по ПВУ е срещу определени стъпки, направени реформи и постигане на определени цели.

Пеканов подчерта отново, че служебното правителство и в лицето на министъра на правосъдието Крум Зарков е извършило всичко нужно и е подготвило законите, които са нужни, за да се подготвят стъпките. Така и този проблем е изцяло в ръцете на депутатите.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук