Судан
Снимка: БТА

Белгия работи с Франция и Нидерландия, за да евакуира белгийските граждани от Судан заради продължаващите там сражения, предаде БТА. 

В ход са няколко операции по евакуиране на европейски граждани от Судан „възможно най-бързо“, съобщи белгийския министър на външните работи, европейските въпроси, външната търговия и федералните културни институции Хаджа Лабиб. Тя каза, че ако има белгийски граждани в Судан, които все още не са се евакуирали, те трябва да се свържат в най-скоро време с дипломатическите служби.

Нидерландският външен министър Вопке Хукстра съобщи, че Нидерландия също участва в протичащата в момента операция за евакуиране на нидерландски граждани от Судан с екип на министерството на външните работи и министерството на отбраната на страната, разположен в Йордания. По думите му екипът ще направи всичко по силите си, за да бъдат евакуирани гражданите на Нидерландия възможно най-бързо и най-безопасно.

Шведският парламент даде на правителството необходимото одобрение да изпрати въоръжени сили, които да евакуират граждани на Швеция от Судан, където боевете продължават вече цяла седмица.

В мисията ще участват около 400 шведски войници, които ще могат да евакуират шведски и чуждестранни граждани от Судан. Според шведските власти операцията ще бъде извършена съвместно с други държави и международни организации. Все още няма подробности за начина, по който ще бъде осъществена мисията, но правителството на Швеция съобщи, че екипът ще потегли за района в рамките на 24 часа.

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес потвърди пред журналисти, че в събота два самолета са излетели, за да евакуират испанските граждани от Судан. Изненадата дойде от новината, че ден по-рано – в петък- още четири военни самолета са кацнали в Джибути.

Въпреки, че суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа обявиха, че са готови да отворят частично за въздушно движение всички контролирани от тях летища, за да могат желаещите страни да евакуират гражданите си от Судан, летището в Хартум все още е затворено, поради което испанските военни самолета са кацнали в Джибути.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис е разпоредил самолети на гръцките военновъздушни сили да заминат за Египет заедно със служители от специалните части, за да участват в операция за извеждане на гърците от Судан, съобщи министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас, цитиран от АНА-МПА.

В Судан, който е обхванат от сражения между редовната армия и паравоенни сили, има значителна гръцка общност, която според публикации в гръцките медии достига до 4500 души. Гръцките власти съобщиха и за двама ранени сред гърците по време на боевете в африканската страна.

Чака се подходящия момент на ефективно примирие между двете враждуващи групировки в Судан, за да бъдат изведени хората от страната. Последният опит за прекратяване на огъня между тях се провали, след като стрелба разтърси столицата Хартум.

Сблъсъците в Судан избухнаха на 15 април на фона на преговорите за реформиране на армията и интегриране на паравоенната група Сили за бърза подкрепа в нея, като част от политическия процес за връщане на страната на демократичния път след преврата, с който бе свален Омар ал Башир. До момента, по данни на Световната здравна организация, при сраженията в африканската страна са загинали най-малко 413 души и са ранени 3551.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук