Сандански

Град Сандански е един от най-старите градове не само в България, но и на Балканите и в Европа. Първите поселения на човека на мястото на дн. гр. Сандански датират от края на 13 и началото на 12 век пр. Христа, от времето на бронзовата епоха. Откритите през миналата година четири погребения показаха, че градът е съвременник на Троянската война и не е изключено траките населявали този район да са участвали на страната на троянците.

Имената на Сандански през вековете

В края на VI век е бил разрушен от варварски племена. От тези времена той носи името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян – народни лечители. Това име градът носи до 1947 година, когато е преименуван на Сандански.

Древният град лежи изцяло върху терена на съвременния град Сандански, като намерените археологически обекти са от различни исторически периоди.

Забележителности в Сандански

Градски парк „Свети врач”

Гордост за санданчани е красивият градски парк, който от 1981 г. носи старото име на града – „Свети Врач”. Началото му поставя ген. Георги Тодоров, командир на Втора българска армия, през 1916 – 1919 г., когато с войниците си засажда първите фиданки от бял и черен бор и внесените от Италия кедър и софор. Днес, в парка виреят около 200 средиземноморски растителни вида, между които вековни чинари, обявени за природни забележителности, кедри и секвои, върби, иглени борове, гинко билоба, магнолия, нар и др. Сред парка се намират дървени беседки, детски кътове, множество малки водни басейни, голямо изкуствено езеро с водни колела, както и Летен театър и стадион.

Раннохристиянски комплекс

Архитектурно-строителен паметник на културата от античността с национално значение. Включва базилика, стоа и антична улица от V – VІ в., експонирани на открито. Открити са и великолепни подови мозайки, съхраняващи се в Археологически музей Сандански.

Епископска базилика

Архитектурно-строителен паметник на културата от античността с национално значение. Най-представителната и монументална сграда, откривана досега в античния град от периода V-VІ в. Тя е типична класическа елинистична базилика, която включва и баптистерий (кръщелня), който по форма и размери е единствен в България. Разкрити са великолепни подови мозайки и разкошна вътрешна архитектура с колонади в римо-коринтски стил, уникална мраморна олтарна преграда с изображения на сцени от Евангелието.

Мелник

Мелник е най-малкият град в България, притежаващ неповторимо очарование и   романтика, съхранил в значителна степен старинната си архитектура от Средновековието и епохата на Българското Възраждане. Притежавайки уникални археологически и архитектурно-художествени забележителности, град Мелник е обявен за град-музей като част от културно-исторически резерват с международно значение и е от особена важност за развитието на туризма на територията на общината.

Крепост на Деспот Слав

Паметник на културата с национално значение. Намира се в близост до град Мелник, на хълма Свети Никола (южно от града). Комплексът „Деспотславова крепост” включва и няколко духовни храма със същото разположение („Св. Зона”, „Св. Никола” и „Св. Харалампий”).
Крепосттта датира от началото на ХI в. По време на управлението на Деспот Алекси Слав, губернатор на региона при царуването на Цар Калоян (1197-1207), тя е преустроена, поради което носи и името на владетеля. Това е периодът на най-големия възход на Мелник, когато градът се превръща в център на Мелнишкото художествено средище, известно не само с оригиналната си иконописна школа, но и с уникалната си сграфитокерамика.

Защитена местност „Мелнишки скални пирамиди”

Мелнишките скални пирамиди са красиви пясъчни образувания, на места напълно вертикални, с треви и широколистни дървета по върховете и притежаващи висока естетическа стойност. Освен пирамидална форма имат и форма на гъби, конуси, игли и др. Мелнишките скални пирамиди са обявени за природна забележителност през 1960 г. и обхващат площ от около 1 165,6 ха. Намират се на надморска височина от 350 до 850 м, а височината на самите пирамиди достига до 100 м.

Икономика

В община Сандански интензивно се развиват туризмът и лозарството, както и текстилната промишленост. Застъпен е спа туризмът, поради минералните извори и изградените нови и модерни СПА-центрове. Поради благоприятния климат и местоположение, в община Сандански е застъпено и оранжерийното земеделие и зеленчукопроизводство. Развито е още овощарството. През последните години силно се развива туризмът.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук