Псрк Врач Сандански

Град Сандански е най-добрият и официално признат природен балнеологичен център за лечение заболявания на дихателната система. В града идват за лечение хора от всички краищата на България и дори и от чужбина.

Районът е изключително богат на минерални води, има над 80 извора с темепертура от 42-81° С, а само в близост до самия град са около 20 броя.

Минералните води в Сандански са прозрачни, нямат никаква миризма и са с приятен вкус. Имат неутрална до слабо алкална реакция, минерализацията е 0,57 – 0,69 g. Те са хипертермални, хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви, флуорни (F=4 -7 mg/l), Съдържат метасилициева киселина с високо съдържание. Елементите бор, литий, стронций, германий и други метали придават лечебните и свойства.

Подходящи са за лечение на опорно-двигателния апарат, централната и периферна нервна система, кожата и гинекологични заболявания и алергии, както и за лечение на затлъстяване. Когато водата се пие по специален шаблон има положителен ефект върху лечението на стомашно-чревния тракт, бъбреците, черния дроб и жлъчните пътища.

Но основният фокус на курорта, неговата специалност е за лечение на бронхиална астма и други заболявания на дихателната система и оториноларингология неспецифичен характер (хроничен бронхит, пневмония, фарингит, ринит) при деца, така и възрастни. Проучвания, проведени от експерти предполагат, че на лечебните свойства на минералните извори на Сандански толкова силни, че в рамките на една седмица след началото на лечението, при 75% от пациентите с бронхиална мускулни спазми изчезват, и половината от пациентите с астма ефекти изчезват напълно. Това се дължи на уникалния климат и Сандански, в близост до Средиземно море до голяма степен.

Минерален извор „Мирото“

Върху термалния извор още в древността е оформено лечителско място. То се свързва със светите братя безсребреници св. св. Козма и Дамян. Счита се, че тук те помагали на болните чрез лечебната сила на минералната вода, климата и най-вече силната християнска вяра. Мястото на лечебницата им днес е известно като „Мирото”.

Сандански Мирото

Има минерална баня, а през лятото функционират и малки оградени басейни с лечебна вода с различна температура. До тях има чешма и може да се напълни от лечебната вода за пиене. И тази чешма, както мраморната чешма до Археологическия музей е под кроните на вековен чинар.

С тези свои уникални качества, не е учудващо че градът се счита за един от най-добрите балнеоложки курорти в Европа и с всяка година става все по-популярен.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук