Готова ли е България за еврозоната?
Снимка: БГНЕС

Надявам се България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г, заяви служебният вицепремиер по управление на евросредствата Атанас Пеканов пред експертен дебат в София по темата „България готова ли е за еврозоната?“.

Има формални критерии за влизане на всяка една страна в Еврозоната, и според Пеканов е въпрос на време България да ги изпълни.

„България в момента има много ниско съотношение на дълга към брутния вътрешен продукт, вече 25 години има стабилност на валутния курс, има ниски дефицити и след като премине енергийната криза в Европа, пак ще има ниски дефицити, така че ще изпълни и този критерий“, каза той.

Остава критерият за инфлацията, който България не покрива, но според Пеканов инфлацията рано или късно ще се успокои, с което ще са изпълнени всички формални критерии и страната ни ще е готова да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

По думите му истинският въпрос е дали структурата на икономиката на страната ни е хармонизирана с тази на големия съюз, в който искаме да влезем. И той смята, че е така.

Пеканов заяви, че България е член на ЕС от 15 г., а българските граждани и бизнес често правят трансакции в лева и в евро. Той подчерта, че над 1,5 млрд. евро се изпращат в България, но при превалутирането се губи част от сумата.

„Българската икономика се движи с тази на Еврозоната, което означава, че ние сме готови“, отбеляза служебният вицепремиер по управление на европейските средства, цитиран от БГНЕС.

Пеканов каза още, че еврото се справи с една тежка криза и с пандемията. Той е убеден, че българската икономика е готова и ще даде тласък, който ще гарантира благосъстоянието на българските граждани.

Данните показват, че структурата на българската икономика и заетост вече е сходна на тази в еврозоната и се движи с флуктуациите на бизнес цикъла на зоната с единна валута. По думите на вицепремиера единната европейска валута е стабилна валута, която дава възможност за по-лесно справяне при кризи.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук