Володимир Зеленски
Володимир Зеленски. Снимка: БТА

Украинският президент Володимир Зеленски е предложил на Китай да подкрепи формулата на Киев за мир в Украйна. Отговор от Пекин все още няма.

Зеленски съобщи за отправеното предложение след разговорите си в Киев с японския премиер Фумио Кишида: „Поканихме Китай – както публично, така и през дипломатическите канали, да участва в нашата формула за мир. Приканваме го към диалог и очакваме отговор“, цитира го БНР.

Припомняме, че преди месец Общото събрание на ООН одобри с огромно мнозинство проекторезолюция с ключовите разпоредби от „формулата за мир“, предложена от Украйна – план от 10 точки, чието изпълнение да сложи край на пълномащабната руска инвазия в Украйна. Сред тях са: човечно отношение към военнопленниците; пълно спазване на международното хуманитарно право; прекратяване на атаките срещу критичната инфраструктура на Украйна; отговорност за най-тежките престъпления по международното право, извършени на територията на Украйна.

141 държави-членки на ООН гласуваха твърдо „за“ резолюцията, 7 се противопоставиха (Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа, Русия и Сирия). Китай беше сред 32-те „въздържали се“.

Малко по-късно Пекин съчини свой текст, нарече го „инициатива“ и също го предложи на света. Цивилизованата част от него – Европа, САЩ, Канада, Япония и т.н. – се отнесоха скептично към предложението на Пекин. Най-вече заради двусмислените, обтекаеми постановки от сорта: Отхвърляне на „манталитета на Студената война“; Разрешаване на хуманитарната криза; Намаляване на стратегическите рискове; Прекратяване на едностранните санкции.

И тук следва голямото различие, което вероятно ще попречат и на двете мирни предложения.

В украинското има справедлива и адекватна точка: Руската федерация „незабавно, напълно и безусловно да изтегли всички свои въоръжени сили от територията на Украйна в нейните международно признати граници“.
В китайското не фигурира условие за пълно изтегляне на руснаците от окупираните украински територии. Вместо него е записано „Зачитане на суверенитета на всички държави“.

До каква степен ще се срещнат двете привидно близки идеи – конкретната украинска и неясната китайска, предстои да видим на дипломатическия фронт. Но международните анализатори не са особено оптимистично настроени.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук