Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова обоснова поредната законодателна инициатива на левицата в социалната сфера.

„Внасяме няколко законопроекта, с които искаме да решим някои от проблемите по теми бедност и неравенство. Последната половин година няколко пъти се повишават цените на ток, парно и вода. Инфлацията расте, а 2 млн. души живеят под прага на бедността“, обясни Нинова на брифинг в парламента.

И добави:

„Първо – внасяме за пореден път предложение за намаляване на ДДС на мляко, месо, брашно и продукти от брашно на 5%. Данъчни облекчения за млади семейства с деца, които са работили последните години и са си внасяли осигуровките. С предложението, което правим, у тях ще остане доход в повече от 600 лв. годишно. Отново внасяме и предложения за преизчисляване на всички пенсии и увеличаване на социалните помощи за енергийно бедните заради очакваното увеличение на ток, парно и топла вода от 1 юли“.

Тя заяви, че чрез този законодателен пакет БСП цели подпомагане на най-уязвимите групи и подчерта, че готовите текстове ще бъдат предоставени на останалите парламентарни групи до края на тази седмица, за да може и те да се запознаят с тях.

„Вчера чухме от бившия член на БКП Бойко Борисов, че социалистите много обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си извън бюджета, не са негови. Те са чужди, защото са на целия български народ“, заяви още Корнелия Нинова.

Аргументирайки предложенията Нинова подчерта, че една от държавите в Европа с диференцирано ДДС за храни, книги и медицински е Германия, а в много други страни има редица безплатни услуги.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!