Владимир Путин, Румен Радев
на снимката: президентите на Русия и България - Владимир Путин и Румен Радев

Най-сигурните доставки на газ за България са директните от Русия. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев в интервю за руската агенция ТАСС, дни преди посещението си в Москва за участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

„Икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции, както го развиват нашите западни партньори. Особено в енергийната сфера, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и – особено важно за България – на изгодна цена“.

И добавя:

„Що се отнася до перспективите, неведнъж съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Затова логичният избор за увеличаване на преноса на руски газ през Черно море е това да става с газопровод до България“.

Държавният глава посочва, че ще се срещне с руския президент Владимир Путин още през първия ден на визтата си.

„Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България в сферата на туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост и с ключово значение за доставката на енергийни ресурси. Страната ни внася руски енергийни продукти за милиарди левове и този внос формира основната част от двустранния стокообмен“, отбеляза Румен Радев.

Президентът акцентира върху транзита на газ през България.

„В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ и газ от други източници през наша територия“, заяви Радев в отговор на въпрос за перспективата за продължаване на трасето на сегашния газопровод „Турски поток“ през България.

По думите на президента страната ни има добре развита газопреносна система, която е в процес на разширяване, а газовите връзки със съседните държави ще осигурят достъпа на руски газ до Централна Европа. Преди броени дни беше направена и първа копка на новия интерконектор с Гърция и България очаква да приеме газ и от „Турски поток“.

В интервюто си Радев засяга и проектът АЕЦ „Белене“. Според него проектът е неизбежен.

„В него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За неговата реализация обаче са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки“, казва президентът.

И добавя:

„Процедурата за избор на стратегически инвеститор за новия АЕЦ беше обявена официално на 22 май и то в официалния вестник на Европейския съюз. В следващите 90 дни желаещите да изградят втората ни атомна централа могат да го заявят. Цялата процедура трябва да приключи до една година и на 22 май 2020 г. да е ясно кой ще изгражда АЕЦ „Белене“, посочи Румен Радев.

Запитан какво пречи на отмяната на режима на санкции, наложени от ЕС и Руската федерация, Румен Радев посочи, че условията за отмяна на санкциите, формулирани от Съвета на ЕС, са свързани с пълното изпълнение на споразуменията от Минск, както от Русия, така и от Украйна.

„Постигането на напредък по това условие е в интерес както на ЕС, така и на Русия“, подчерта държавният глава.

„Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава. Такава формула води до нестабилност, недоверие и поражда рискове“, заяви Радев в отговор на въпрос дали Русия действително представлява заплаха за сигурността на Европа, в това число и за България, и против кого е насочено разширението на НАТО.

По отношение на въоръжените сили на България, Радев настоява за „взаимоизгодно сътрудническо с Русия за поддържане на наличното ни въоръжение“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!