Нинова енергетиката
На снимката: Корнелия Нинова

БСП няма да участва в пазарлъци за третия мандат. Това каза на пресконференция лидерът на левицата Корнелия Нинова. Според нея вместо партиите да се пазарят кой ще взема мандата, трябва да се постигне мнозинство за актуализация на бюджета.

Имало е предложение трите протестни партии и БСП  да се съберат и да проведат консултации за третия мандат

Тези дни Мая Манолова е направила предложение до петък трите протестни партии и БСП  да се съберат и да проведат консултации по три въпроса, каза още Нинова.

„Първият – да вземем решение помежду си на коя партия президентът да връчи третия мандат. Вторият – да изработим приоритети на бъдещо управление и третият – да се консултираме по състава на Министерския съвет”, съобщи лидерът на БСП.

Тя обърна внимание, че позицията на столетницата винаги е била да се спазват Конституцията и законите на страната, да има принципност и прозрачност.

 „ЗАТОВА НИЕ НЯМА КАК ДА ПОГАЗИМ ОСНОВНИЯ ЗАКОН И ДА ПОСТАВИМ ПРЕЗИДЕНТА В НЕЛОВКАТА СИТУАЦИЯ ПАРТИИТЕ ДА МУ НАЛАГАТ НА КОГО ДА ВРЪЧИ ТРЕТИЯ МАНДАТ. ПАРТИИТЕ НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ ТАКОВА РЕШЕНИЕ. ТО Е ЕДИНСТВЕНО В ПРАВОМОЩИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ”, КАЗА НИНОВА.

По думите й мнозинство по актуализация на бюджета ще е добър знак, че може да се постигне и мнозинство за правителство.

„Бюджета е най-съществената политика в държавата. Ако до петък успеем да съберем такова мнозинство, това ще е добър знак да продължим разговорите си. Нашият извод и предложение е този. Ще го направим и в сряда в Парламента. Вместо да се пазарим кой да вземе мандата, да изчакаме президента търпеливо и спокойно и да съставим мнозинство за актуализация на бюджета“, каза тя.

Нинова припомни, че президентът ще връчи третия мандат най-късно в петък, по своя преценка.

По-рано днес на пресконференция в Разград председателят на Народното събрание Ива Митева каза, че актуализацията на бюджета се обсъжда сериозно и задълбочено и ще мине на първо и второ гласуване по график.

Според нея парламентът е започнал да работи добре, има обединение около някакви параметри, затова е обнадеждена, че актуализацията ще се случи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!