На снимката: Корнелияя Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че няма да подава оставка. Пред „Нова тв“  тя беше категорична, че сегашните вълнения за бъдещето ѝ на поста начело на червените не са свързани с желанието на Сергей Станишев отново да оглави председседателското място в БСП.

„Оставка няма да подавам. Неприятностите в БСП са вследствие на промяната, която започнахме преди 3 години. Промяната, която ограничи мандатите на народните представители. Избрахме председателят да бъде избиран пряко от всички членове на партията, а не от определен кръг в БСП. Ограничихме председателя с два мандата. Целият този процес на промяна и на обновление с нови лица доведе до тези вътрешнопартийни тревоги в БСП. На някого в главата стои лидерският въпрос“, заяви Нинова, но не посочи конкретно име.

Тя допълни, че е сигурна, че се прави опит БСП да се върне към старите навици на задкулисни договорки, след като вече е тръгнала по пътя на прозрачността и демокрацията.

„Никога не са ми предлагали пари от ГЕРБ, – може би защото не посмели – допълни Нинова, вероятно във връзка с намеците, че курсът й помага на политическия противник – Искаме да се променим себе си, за да можем да променим статуквото.“

Лидерът на БСП бе категоричен, че общинските структури решават дали да изключват членове на партията, самосиндикално вече не може – както например Станишев изключил Георги Първанов.

„Дупката във Варна да не би да я взе друг, а не Георги Гергов. Кой е подписвал с властта – Гергов, Станишев, Ангел Найденов – уточни Нинова – Факт е, че Националният съвет отхвърли целия доклад на 21 души, които искаха оставката ми.“

По думите й в писмото на 50-те вътрешни опозиционери имало много неверни неща:

„Средствата, с които си служат другарите, са фалшиви новини. Там се твърди, че нашите кандидати нямали визия как да управляват общините. Няма община, в която нашият кандидат да не е излязъл с програма. Там се твърди, че непартийните кандидати разбили партията – кметът на Благоевград Румен Томов обедини всички.“

Попитана защо не се случи така, че БСП да спечели властта, Нинова отново потвърди, че имало промяна, но не и революция.

„На някои места надделя желанието за промяна на управлението, на други надделяха корпоративния вот и заплахата. ГЕРБ надделя в малките населени места, където е по-лесно да притискаш, в по-големите градове БСП имаше по-добър резултат“, смята Нинова.

Според нея, трудно се пробивала държавната машина, но не било напълно невъзможно.

По горещия въпрос с болничните, лидерът на червените предложи всяко предприятие да си сключва договор със съответна болница или лекар, където служителите да ходят за болнични, като това можело да гарантира директен контрол.

На въпрос как ще се преодоляват, обаче, по-специфични случаи – например нужда от определени медицински специалисти за поставяне на диагноза и съответно болничен престой при по-тежка ситуация, в който болницата издава болничния лист, Нинова не можа да отговори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!