Корнелия Нинова

Обективни и субективни фактори доведоха до катастрофална загуба на подкрепа за БСП. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в доклад на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП и потвърди оставката си.

„Аз поех отговорността и подадох оставка – днес я потвърждавам пред вас, заяви тя.“

Това значи, че днес гласуване на оттеглянето й ще има, въпреки, че по-рано днес стана ясно, че над 500 от общо 976 делегати по списък на заседанието поискаха конгресът да гласува не оставка, а вот на доверие на лидера.

Сред обективните факти, които са се отразили на резултатите на левицата на парламентарните избори, Нинова отчете ковид пандемията и машинното гласуване, но посочи, че има и други субективни.

В политическия си доклад пред заседанието на 50-ия конгрес Корнелия Нинова призна за катастрофалната загуба на партията на изборите, но сред причините за това изтъкна машинното гласуване и пандемията от коронавирус. Нинова се обяви за промяна в изборното законодателство с въвеждане на смесен вот – бюлетини и машини.

Лидерката на БСП отрече категорично да има война между БСП и президента. Отхвърли и обвиненията, че в партийния орган в. „Дума“ има уволнения.

„За „Дума“ стана закономерно да избухват измислени, фалшиви скандали. Докато има БСП, ще има в. „Дума“. И докато има в. „Дума“, ще има БСП, закле се соцлидерката.

„Нито един човек не е уволняван от вестника, колегите Дърева и Христова са автори и вестникът винаги е отворен, винаги са добре дошли. „Дума“ ще съществува и ще съществува като свободна медия“, обеща Нинова пред конгреса.

Соцлидерката се похвали още, че това е най-социалният бюджет, гласуван у нас, и това е благодарение на участието на социалистите във властта.

Тя потвърди още веднъж позицията на столетницата за неотстъпване от ветото върху еврочленството на Северна Македония и за това, че Истанбулската конвенция е противоконституционна.

Нинова коментира и напрежението около кризата в Украйна и отношенията Русия-НАТО-САЩ.

„Този въпрос не е дискутиран в Министерския съвет и няма решение на правителството, всички изявления са лични до този момент“, подчерта Нинова.

„БСП сме избрали своя път още през 2004 г., когато сме решили да подкрепим членството в НАТО, но сме суверенна и независима държава, която взима решенията си самостоятелно. Ние не желаем да бъдем въвличани във война, настояваме да се намали напрежението и споровете да се решават с дипломатически средства“, формулира позицията на партията лидерката.

Припомняме, че дневният ред на заседанието предвижда политически доклад на Националния съвет за парламентарните и президентските избори през 2021 и идейно-програмното и организационно състояние на БСП, както и определяне на мерки за развитие. Друга точка от дневния ред е констатиране прекратяването на правомощията на председателя на БСП.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук