БСП Борисов мораториума Има такъв народ
На снимката: Корнелия Нинова, лидерът на БСП

Почти нищо важно от това, което управляващите обещаха да предприемат, не фигурира в проектозакона за извънредното положение, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за бТВ. Тя разкри, че е имало няколко добри инициативи, опозицията подкрепя, но които не са включени в проекта. Сред тях са обещанието за отлагане на плащанията на битови сметки и финансовият пакет за подпомагане не малкия и среден бизнес.

„За обезщетенията за бизнеса. Много хубава мярка обяви г-н Горанов вчера – 500 милиона за Банката за развитие в помощ на малкия и средния бизнес. Как ще се разпределят парите само той знае, защото в закона го няма. Всичко, което обвиха вчера като мерки, просто за една нощ се изпари... Тук идваме до втория много съществен въпрос. Бих писала в закона едно изречение: всеки извънреден лев от данъците на българите и от европейски и всякакви средства, ще се харчи през актуализация на бюджета в НС, а не лично от премиера Борисов през прозореца на джипа. Тук не се предвижда актуализация. 500 милиона лева за бизнеса – няма ги. Актуализация ще има ли – няма. Т. е. вчера имахме едни обещания, неподплатени със законодателна рамка, което е нашата работа като народни представители, и ще стоим и ще чакаме какво ще стане“ – заяви лидерът на БСП.

Нинова каза още, че управляващите лесно са се съгласили с някои предложения на опозицията. За тези мерки, които трябваше да ги има в проектозакона, но отсъстват, БСП ще направи предложения между първо и второ четене.

Според Нинова моментът не е подходщ за „самоцелно“ опозиционно поведение и с това тя обясни единодушието при приемането в парламента на закона за извънредното положение. Тя обаче критикува управляващите заради някои техни намерения, като това да прилагат наказания към лекари, които не искат да лекуват болни с коронавирус заради опасения и лошо материално осигуряване.

Нинова бе категорична, че трябва в закона да се изравни статутът на държавните и частните болници, като на последните да се спират пари от Здравната каса, ако отказват да приемат пациенти с коронавирус.

За процеса на избор на нов председател на партията й тя заяви, че засега е замразен, но ще бъде завършен. Нинова подчерта, че сега на първо място е справянето с опасността от заразата и мерките за защита на хората и икономиката.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!