коронавирус, паника

Записи от закрито съвещание на клиенти на инвестиционната банка „Goldman Sachs” са изтекли в интернет, съобщава списание „Форбс”. На него е било обсъждано въздействието на коронавируса върху световната икономика.

Самата среща се е провела преди седмица и на нея са присъствали водещият икономист и медикът на „Goldman Sachs” – Ян Хациус и Майкъл Рендъл – както и представители на търговски банки. Очевидно някой от участниците в съвещанието е записал срещата, след което е публикувал информацията в интернет.

В мрежата са разпространени прогнозите за заразяването с коронавируса – 50 % от американците и 70 % от германците. От всички инфектирани 80 % се очаква да заболеят в лека форма, 15 % – в средна, а 5 % ще бъдат в критично състояние. Прогнозира се до 2 % смъртност. Очаква се пикът на вируса да настъпи след 8 седмици, след което ще има забележим спад на заболяването.

Според служителите на „Goldman Sachs”, държавите не могат да постигнат консенсус относно борбата с пандемията, докато не бъде разработена ваксина. САЩ предпочитат въвеждането на карантина, докато Великобритания застъпва тезата, че хората трябва да се сблъскат с вируса, за да изработят естествен имунитет.

Според огласените на съвещанието прогнози, световният ръст на БВП ще бъде най-ниският от 30 години насам – 2 %. Фондовият индекс S&P 500 ще има отрицателен ръст през 2020 г. с темпове от -15 до -20 %. За разлика от 2008 г., обаче, няма системен риск за световната финансова система.

Очаква се през втората половина на годината пазарите да се възстановят напълно. Технически погледнато, пазарът търси причина да се рестартира след най-продължителното в историята увеличение на курса.

„Форбс” уточнява, че представителите на банката са направили тези прогнози под формата на „кратко резюме”, което съдържа и погрешна информация. По време на срещата са били представени различни статистически данни за пандемията, но те не винаги са били цитирани като позиция на „Goldman Sachs”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук