Този ноември с основание може да бъде наречен „черен“, защото смъртността в България, по предварителни данни на НСИ, отбеляза най-голямото си покачване през последните 5 години. Починалите през миналия месец са 15 953 при средно 8 300 за същия месец за последната петилетка. Това е огромен скок и едва ли някой има съмнение, че е свързан с пандемията от коронавирус. Само това обаче ли е причината за почти удвоената смъртност спрямо средната за ноември?

По официални данни от Единната информационна система починалите от коронавирус са 2756, което поставя въпроса за останалите около 5 000 души от разликата в смъртността. Специалистите все още не са дали еднозначен отговор на въпроса какво е причинило тези необясними смътни случаи, но по всичко личи, че повечето свързват и тях с преки или непреки ефекти от пандемията.

„Популярната защитна теза на „отрицателите“ е, че умират повече, защото им се пречело да се лекуват по време на пролетния локдаун. Защо точно сега се случва като имаме рекордна смъртност от Ковид-19, не ни казват! Не знам не е /ли/ видимо от медии и дори личен опит, че са се „стеснили“ драстично на каналите за медицинска помощ (препълване на болниците), заради пандемията и има силно затруднен достъп при инцидентите водещи до най-висока смъртност – инсулти, инфаркти, онкологични заболявания, тежки травми и пр. Единствената добра новина е, като че ли имаме забавяне на ръста при броя на починалите (подобно на починалите с Ковид-19) тази седмица спрямо седмица преди това са 323 повече, спрямо 437 предишната седмица и 669 преди две седмици“ – пише на 8 декември във „Фейсбук“ старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията и автор на редица доклади и социологически изследвания Тихомир Безлов, който внимателно следи темата.

Любимата графика на „отрицателите“ на Ковид-19 – починали за седмицата. НСИ обяви новите данни за 48 седмица и отново…

Публикувахте от Tihomir Bezlov в Вторник, 8 декември 2020 г.

Той е подчертавал пред медиите, че тенденция за увеличаване на общата смъртност при резки скокове на броя на заразените от коронавирус се забелязва в много европейски страни в САЩ. Това като че ли отново извежда на преден план „обичайният заподозрян“ – коронавируса. Изглежда, че подозренията се потвърждават и от факта, че началото на увеличението на общата смъртност в сравнение с миналата година се наблюдава от края на юни и след колебания се стига до скок в началото на октомври, откогато станахме свидетели на бърз растеж в броя на заразените.

Очевидно сходно е мнението на математика Петър Велков, който заяви пред „Нова“ на 10 декември, че има нерегистрирана смъртност от Ковид-19 в размер на около 50%.

„Просто здравната система не може да реагират и хората умират. Не трябва да  се свалят мерките, които и без това не се спазват“ – смята той.

Велков подчертава, че в малките населени места няма добър достъп и възможност за PCR-тестване тестване и това е фактор за затрудняване на коректното регистриране на починалите от коронавирус. Според него това, заедно със задъхването в болничната система, водещо я до пропуски в лечението и на другите заболявания, обяснява скокът в общата смъртност и разликата с официалните данни за починалите от Ковид-19.

Вече не е тайна за никого, че здравната система тежко изнемогва под напора на пандемията, а много българи, както експерти, така и обикновени граждани, направо смятат, че тя вече е в колапс. При такова положение е ясно, че е възможно да има както много нерегистрирани смъртни случаи от Ковид-19 /с официално друга причина/, така и смъртни случаи, които са настъпили поради влошеното медицинско обслужване поради трудностите, предизвикани от пандемията. Ако приемем всичко това, излиза, че проблемът със скочилата смъртност е свързан почти изцяло с коронавируса, пряко или косвено.

В началото на декември статистиците регистрираха слабо забавяне на ръста на смъртността, което дава основание на математика Лъчезар Томов, който изготвя редовни доста точни прогнози за развитието на пандемията и ги публикува във „Фейсбук“, да твърди следното на 8 декември:

„Нещо важно, което графиките показват: забавянето на ръста на надвишената смъртност започна три седмици след забавяне на ръст на новите случаи, въпреки, че здравната система остава претоварена (за съжаление го усещаме го и ние това). Това означава, че болестта движи смъртността, не вторичните ефекти от нея, т.е. самата претоварена здравна система не е основен двигател на смъртност поради липса на достъп, не дотам, че да определя динамиката на процеса. Това показва, че смъртните случаи от Ковид-19 са значително подценени, поне 50% от надвишената смъртност над официално регистрираните е от това (имаме сведения за много починали в спешно с излязъл след това позитивен PCR). Претоварената здравна система е двигател на надвишената смъртност, но изглежда, че основна компонента е смъртта от Ковид-19 поради закъсняло или домашно лечение. Прогноза за цялата година ще дадем след излизането на данните за седмица 49 и обновяването на данните за предишните седмици, но с изчисления наум смятам за адекватна прогнозата на НСИ за общо починали 120-125 000 при 107 000 средно. Ако го пресметнем на 100 000, вече имаме до седмица 48 1508 на 100 000 при 1500 средно, всички починали общо следващите 4 седмици ще са надвишени.“

Направих прогноза за надвишената смъртност през седмици 49 и 50 (Фиг.1), която е като горна граница, която изглежда…

От мненията на цитираните и други експерти изглежда ясно, че като основна причина за „черния ноември“ могат да се посочат различните ефекти от коронавирусната пандемия – както преки, така и непреки. Не може да е случаен и фактът, че повишената смъртност от коронавирус следва с около 2 седмици повишената заболеваемост и в повечето други страни, за които има данни /Германия отбеляза преди ден мрачен дневен рекорд от близа 1 000 починали, макар че това не изглежда впечатляващо на фона на антирекордите в други държави/.

Тенденцията през декември е за лек спад в темповете на покачване на смъртността, но очевидно и там се очертава диспут за причините, тъй като обясненията варират от положителното действие на мерките до увеличение на средния престой в болниците на пациентите с Ковид-19 преди да се реши изходът на случаите /преодоляване на болестта или смърт/. Както посочват някои специалисти, през декември празничните периоди ще внесат допълнителни затруднения в коректната регистрация на причините за смъртните случаи.

Изглежда очевидно обаче, че тези сериозни аргументи за коронавируса като основна причина за драстично повишената обща смъртност през миналия месец отговарят и на въпроса дали трябва да се разхлабват и без това хлабавите мерки. Засега това изглежда абсолютно погрешно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!