Повече от 150 000 души по света починаха в резултат на коронавируса. Учените по света още не могат да си отговорят на много въпроси, включително как да го лекуват. Но през последните дни усилено се заговори, че всъщност вирусът е направен в лабораторни условия.

„Лайф Сайънс“ се свърза с няколко експерти, според които може никога да не разберем истината за произхода на коронавируса. Някои предполагат, че SARS-CoV-2 има естествен произход, предавайки се от заразен прилеп на човека. Други смятат, че вирусът е бил изпуснат от лабораторията в Ухан. Ръководителят на лабораторията абсолютно отрича втората версия.

Ухан, коронавирус, лаборатория

В събота Юан Джиминг каза пред националната телевизия, че „няма начин вирусът да е дошъл от нас“. „Имаме стриктен регулаторен режим за нашите изследвания, които са конфиденциални“.

Той твърди, че подобни теории са конспирации и манипулации. Експерти обаче смятат, че е възможно китайските учени да изследвали натуралния произход на коронавируса, който „случайно“ се е измъкнал от лабораторията.

„За да се установи това, е необходима пълната прозрачност на китайското правителство, а това е невъзможно“, казват учените.

Ухан, коронавирус, лаборатория

„Въз основа на никаквите данни, с които разполагаме, най-лесно е да предположим, че вирусът е бил пренесен от бозайник върху човека, но това не може да се докаже“, казва директорът на Лабораторията за Инфекциозни болести към Бостънския Университет Джералд Кауч. Това може да се е случило много преди вирусът да бъде открит на пазара за диви животни в Ухан.

пазар, Ухан
на снимката: пазарът на Ухан, откъдето тръгна заразата с коронавирус

SARS-CoV-2 е много близък като вид до друг вид коронавирус, който е открит по някои прилепи, които живеят на 1 600 километра от провинция Ухан. Първият случай на заразен беше регистриран именно в Ухан, като вирусът беше проследен до пазара за диви животни. Там бяха и едни от първите случаи на заболели.

Ухан, коронавирус, лаборатория

Учените първоначално не можеха да определят точно от кое животно е дошъл вируса, като имаше предположения, че става дума за змии, кучета и какво ли още не. В последствие се установи, че става дума за прилепи.

Лабораторията в Ухан е една от малкото подобни съоръжения, които работят с 4 патогена, които са най-опасните вируси в света. Затова и много погледи сега са насочени именно натам. През 2015г. лабораторията бе първата, която достигна най-високо ниво на сигурност. Там се съхраняват някои от най-опасните патогени, като Ебола. Подобни лаборатории трябва да следват сериозни мерки за безопасност, като контролиран достъп, непрекъсната течаща вода и много други.

Тези лаборатории от години тревожат учените по света, точно заради опасностите от „изпускането на вируси“.

Институтът вече отхвърли теориите, че са изпуснали вируса. Но тази седмица САЩ внесоха слуховете сред широката общественост. Държавният секретар Майк Помпео заяви, че американските служители правят „пълно разследване“ за това как вирусът „се е появил в света“.

Властите в Ухан първоначално се опитаха да прикрият епидемията и имаше въпроси относно официалната статистика, като правителството многократно променя критериите си за преброяване в пика на епидемията.

Тази седмица властите в града признаха грешки при преброяването на броя на смъртните случаи и рязко повишиха цифрата с 50 процента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!