80-годишен мъж беше задържан и обвинен в обида на президента на Турция, след като „харесал“ публикация, споделена във Фейсбук, заяви депутатът от Републиканската народна партия (РНП) Мухарем Еркек.

Възрастният мъж бил отведен в ареста от полицията от дома си в столицата Анкара, съобщи Ахвал Нюз.

Инцидентът е станал на 5 април, около седмица, след като МВР на страната въведе вечерен час за възрастните граждани като мярка срещу пандемията от COVID-19.

Пенсионираният държавен служител от окръг Чайели в североизточната провинция Ризе заяви, че е харесал публикацията в социалните медии, без да чете съдържанието й, „според съмнителни показания“, публикувани от полицията и споделени в туита на Еркек.

„Някои публикации във Фейсбук ги отбелязвам така, сякаш ги харесвам, защото неволно докосвам с ръката си екрана на телефона, тъй като съм стар и имам катаракта на очите“, казва мъжът.

Възрастният мъж се извинява за стореното в показанията.

„Президентът е мой сънародник. Работих за държавата 32 години и се пенсионирах. Не мога да се сетя за каквато и да е обида към моя сънародник, президента и държавните управници“, каза той.

Еркек осъди реакцията на полицията по време на пандемичните мерки.

„Няма значение дали мъжът ще хване вируса COVID-19 или е застрашен поради възрастта. Всичко, което има значение, е развлечението на един човек “, заяви народният представител.

Наказателното дело срещу арестувания подчертава силната реакция от страна на турските власти на каквито и да било действия срещу настоящото правителство

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!