Световната здравна организация /СЗО/, регистрира за изминалото денонощие 1922 нови случаи на коронавирус по целия свят, като 1792 от тях в Китай.

Общо според СЗО до момента са потвърдени 90 870 случая на инфекция, от които 80 304 са в Китай, останалите 10 566 са в други страни. Според организацията 2946 души са починали от инфекцията в Китай, а 166 в други страни по света.

Епидемията, причинена от новия коронавирус, беше регистрирана в края на декември 2019 г. в китайския град Ухан. Световната здравна организация я призна за епидемия, създаваща извънредно положение с международни размери. Извън Китай, най-много заразени има в Южна Корея, Иран и Италия.

Испанските власти съобщиха за първия смъртен случай в резултат на инфекция с коронавирус в страната. Става дума за мъж, който е починал миналия месец в източния регион на Валенсия.

„Става дума за пациент, който е починал на 13 февруари“, заяви регионалният здравен служител Ана Барсело Чико пред журналисти, като добави, че едва медицинските анализи, направени след смъртта са се оказали положителни за вируса.

Броят на жертвите в американския щат Вашингтон в САЩ е нараснал до девет. Освен това са потвърдени 27 случая на заболяването, над 230 души са под наблюдение. По-рано беше съобщено, че властите в Ню Йорк са поискали допълнителни 40 милиона долара за борба с разпространението на вируса.

Световната банка представи пакет от 12 милиарда долара помощ, който ще осигури бързи средства за подпомагане на страните в борбата с епидемията от коронавируса, съобщи АФП.

„Целта е да се осигурят бързи и ефективни действия, които да отговарят на нуждите на страните“, каза президентът на Световната банка Дейвид Малпас пред репортери.

Той заяви, че е от изключително значение да се „признае допълнителната тежест за бедните страни“, най-малко оборудвани в борбата за предотвратяване на разпространението на вируса COVID-19.

Средствата, някои от които са насочени към най-бедните държави в света, могат да бъдат използвани за медицинско оборудване или здравни услуги и ще включват експертни съвети, се казва в изявление на банката.

Ефектите от коронавируса се усещат във всички сфери на обществения и политическия живот. Глобалната филмова индустрия може да загуби до пет милиарда долара поради отменени прожекции.

Всички кина в Китай са затворени, а приходите в Южна Корея и Италия намаляха значително. В Япония посещаемостта в киносалоните е спаднала драстично поради страха от заразяване.

Анализаторите изчисляват, че общата загуба на индустрията ще бъде най-малко пет милиарда долара. Тази цифра може да се увеличи драстично, ако на други световни пазари приходите от продажби на билети започнат да падат.

Според експерти, до няколко седмици и най-вероятно месеци ситуацията няма да се промени коренно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!