Г-7
на снимката: лидерите на държавите от Г-7

Финансовите министри от Г-7 в еврозоната ще проведат конферентен разговор в сряда, за да „координират своите отговори“ на въздействието на коронавируса върху световната икономика, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер.

„Ще проведем тази среща по телефона – защото трябва да избягваме да пътуваме твърде много – за да може Г-7 да координира отговора си“, заяви Льо Мер по телевизия Франс 2.

Льо Мер заяви, че въздействието на коронавируса върху икономиката на Франция ще бъде по-голямо от предишните оценки и обеща правителството да осигури необходимата подкрепа на компаниите. Икономическото въздействие от коронавируса ще бъде „много по-значително“ от намалението с 0,1 процентни пункта в годишния растеж, което финансовото министерство беше прогнозирало преди две седмици, каза той.

Френското правителство очаква 1,3% ръст тази година, докато през декември националната агенция за статистически данни INSEE прогнозира 0,2% ръст през първото тримесечие на 2020 г.

Ръстът на БВП на Франция се забави до 1,2% през 2019 г. след тежкото четвърто тримесечие, което отбеляза спад на производството с 0,1% на фона на осакатяваща транспортна стачка срещу пенсионната реформа.

Въпреки че коронавирусът все още не е затворил или забавил бизнеса на много фабрики извън Китай, той вече е засегнал секторите за пътувания и туризъм.

Известният във Франция музей Лувъра, ключова атракция в една от най-известните световни туристически дестинации, бе затворен в неделя, а един от основните годишни търговски панаири в страната, Парижкият панаир на книгата, който трябва да се проведе по-късно този месец, беше отменен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!