протест, САЩ, мерки, коронавирус
В САЩ започнаха протести срещу задушаването на бизнеса заради мерките

Смъртните случаи от епидемията COVID-19 в Италия се повишиха с 464 в четвъртък срещу 437 предишния ден, съобщи Агенцията за гражданска защита, но ежедневният брой на нови инфекции спадна до 2646 от 3370 в сряда. Общият официален брой на смъртните случаи, след като пандемията се появи на бял свят на 21 февруари, сега е 25 549, каза агенцията, което поставя Италия на второ място в черната статистика в света след САЩ.

Потвърдените случаи на заразени с коронавирус са 189 973, по който показател Италия е трета в света след Съединените щати и Испания. Хората, регистрирани като преносители на болестта, паднаха до 106 848 от 107 699 в сряда, което бележи спад четвърти ден поред. Италия имаше 2 267 души в интензивно лечение в четвъртък срещу 2 384 в сряда, поддържайки дългосрочен спад. От първоначално заразените 57 576 са обявени за възстановени срещу 54 533 ден по-рано.

За първи път Агенцията за гражданска защита публикува данни за това колко хора са били тествани за вируса досега в Италия, като числото им е 1,053 милиона при население от около 60 милиона.

Броят на откритите нови случаи на коронавирусна инфекция в Турция се е увеличил за денонощие с над 3100 души, което е своеобразен рекорд за страната от 4 април досега, заяви министърът на здравеопазването на страната Фахретин Коджа.

„Днес са установени 3116 нови случая, общият брой на заразените е 101 790. Днес загубихме 115 пациенти, общият брой на смъртните случаи е 2495. Излекувани са само 18 491 пациенти“, написа Коджа в Tуитър.

Според него ситуацията с честотата на заразяванията с COVID-19 в Турция „е по-добра от вчера“. Той не изясни причините за това твърдение на фона на растящия брой заразени.

Представителят на министерство на здравеопазването на Гърция Сотирис Циодрас днес обяви 55 нови случая на заразени с коронавирус, с което общият брой в страната достигна 2463. Четирима са починали през изтеклото денонощие, с което броят на починалите вече е 125, като средната им възраст е 74 години.

Броят на хората, лекувани в отделения за интензивно лечение, е 52, каза Циодрас, като добави, че 57 души са били изписани от тях. Той заяви, че досега гръцките власти са извършили общо 59 241 теста.

Франция отчете 516 нови смъртни случая от новия коронавирус през последните 24 часа, което увеличи общият брой на починалите до 21 856, съобщи здравното ведомство на страната. Броят на пациентите, които са подложени на интензивно лечение продължава да спада от две седмици, се казва в изявлението, цитирано от АФП.

Повечето от отчетените смъртни случаи (13 547) са в болници, а останалите в домове за възрастни хора и други социални заведения.

Освен преките проблеми с пандемията САЩ изпитват и тревожна загуба на работни места. Нови 4,4 милиона американци поискаха обезщетения за безработица миналата седмица, тъй като икономическата криза, причинена от пандемията от коронавирус продължи да се задълбочава.

Така общия брой на безработни от средата на март нарасна до 26,4 милиона, а това представлява повече от 15% от работната сила в САЩ.

„Докато тази седмица 4,4 милиона молби за обезщетения за безработица са зашеметяващи, има признаци, че темпото на съкращения е достигнало своя връх“, каза Ричард Флин, управляващ директор във фирмата за финансови услуги „Чарлз Шваб”,„Ключовите въпроси в този момент са кога икономиката може да се отвори отново и какво ще стане, когато това се случи?“

Икономистите предупреждават, че светът е изправен пред най-резкия икономически спад след Голямата депресия през 30-те години.

В САЩ се очаква икономиката да се свие 5,9% през тази година, според Международния валутен фонд. Само за пет седмици скокът на безработните надхвърли броя на работните места, създадени в близкото десетилетие на растеж, което приключи през февруари.

Изследване на Pew Research Center изчислява, че 43% от домакинствата са били засегнати от причинена от коронавирусната криза загуба на работа или намаляване на заплащането – дял, който нараства до повече от половината сред възрастните с по-ниски доходи в САЩ.

Американското правителство отговори на кризата с над 2 трилиона щатски долара облекчения, разширявайки допустимостта на обезщетенията за безработица и увеличи плащанията, наред с други мерки.

Рекордните 16 милиона американци получиха обезщетенията през седмицата, приключила на 11 април, съобщи Министерството на труда. Но много хора са имали проблеми да влязат в държавните служби, които обработват заявленията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!