24 установени случая за денонощието, 16 са настанени в болница. Общо броят на заразените с COVID-19 става 565. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Оперативния щаб тази сутрин.

Увеличението на случаите на заразата спрямо понеделник е с 4,4%. За денонощието са изследвани 299 души.

В София са установени – 15 случая, в „Пирогов“ има 4 души нови постъпили, в Александровска болница – 1, Центъра за спешна медицинска помощ – 1 установен случай, „Токуда“ – 3 души, амбулаторни – 8.

В Хасково са регистрирани двама пациенти – брат и сестра.

По един нов заразен има във Враца, Варна, Пещера, Пазарджик, Пловдив, Русе, Стара Загора и Сливен.

22 е общият брой на починалите, средната им възраст е 66 години.

От Военномедицинска академия има нови трима излекувани към днешна дата.

Най-младият пациент на 1 г., най възрастният е на 90 г. Жената е приета в Пирогов в тежко състояние и вчера почина. Броят на починалите е 22 – 3,9%, средната възраст на починалите е 66,5%, излекувани имаме трима от ВМА. Общият брой на заразените от спешната медицинска помощ са 8,

201 са в болници, 26 са интензивни, посочи Мутафчийски.

На въпрос има ли недостиг на PCR тестове, Мутафчийски отговори, че в Бургас имат 100 PCR теста. Всяко изследване се заплаща 60 лв. от НЗОК ако има договор с касата съответната лаборатория и трябва да заявяват доставка на тестове, уточни Мутафчийски.

17-годишният младеж, който е трябвало да си бъде вкъщи под карантина е успял да зарази 7 негови съученици. Вече се вижда, че тези младежи, които се събират на тумби в София са рискова група, добави Мутафчийски.

И добави:

Има тенденция на по-бавно увеличение на заболяването. Отчита се такава тенденция в Италия. В Китай в последното денонощие не е загинал нито един човек, но има регистрирани 34 души със заболяването. В САЩ нещата вървят много бързо, намалява броят на загиналите и в Испания. Следим такава тенденция. При нас нещата като че ли се задържат в едни и същи граници и е рано да се направят изводи, подчерта Мутафчийски.

В началото на брифинга ген. Мутафчийски честити днешния ден (7 април е Световен ден на здравето и здравния работник) на всички, които работят в сферата на здравеопазването и най-вече на тези лекари, сестри и санитари, които са на фронтовата линия срещу коронавируса, на спешните медици, на лаборантите, на служителите в РЗИ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!