Тайланд, крал

Маха Ваджиралонгкорн беше официално коронясан за крал на Тайланд под името Рама X, съобщава АФП. Това стана по време на пищна церемония в Големия дворец в столицата Банкок. Кралят сам постави на главата си Великата корона на победата – кралска регалия, тежаща над седем килограма, на върха на която има огромен индийски диамант, и обеща да властва „справедливо“ от името на тайландския народ.

Тайланд, кралТайланд, крал

Крал Ваджиралонгкорн е десетият монарх от династията Чакри, който властва в страната от 1782 година. Той се възкачи на трона преди две години след смъртта на баща си, но изчака с коронацията до приключването на официалния траурен период.

Коронясването на краля беше ознаменувано с топовни изстрели на фона на будистки песнопения.

Тайланд, крал

Повечето тайландци за пръв път виждат на живо коронясването на свой монарх. За последен път подобна церемония се е състояла през 1950 година при възкачването на престола на Бхумибол Адулядет.

Тайланд, крал

Той играеше ролята на обединител на нацията в доста хаотичното в политическо отношение кралство до смъртта си през октомври 2016 година. За разлика от своя баща, 66-годишният нов крал на Тайланд, който има четири съпруги, предпочита да прекарва времето си в чужбина и рядко се появява пред поданиците си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!