Сърбия Косово
Сръбските протести в Северно Косово не спират. Снимка: БТА

Напрежението в Косово отново се покачва, въпреки опитите на САЩ и ЕС да умиротворят сърбите и албанците около границата със Сърбия. Косовското правителство реши днес организациите „Гражданска отбрана“ и „Северна бригада“, които действат в северните части на Косово, да бъдат обявени за терористични, предаде БТА.

Премиерът Албин Курти заяви, че двете сръбски организации представляват сериозна и пряка заплаха за сигурността и конституционния ред на Република Косово.

Вътрешният министър на страната Джелял Свечля обоснова предложението, като заяви, че „Гражданска отбрана“ и „Северна бригада“ са предизвикали държавата с барикади, нападения над полицейски служители, държавни обекти, политически противници и други.

Срещу решението беше министърът на общностите Ненад Рашич. Той заяви, че не трябва да се вземат прибързани решения, затова последното решение трябва да се преразгледа. Правителството обаче гласува и прие с мнозинство, че двете организации се обявяват за терористични.

Рашич бе назначен през декември миналата година от премиера Курти на поста, след като лидерът на основната партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Горан Ракич подаде оставка.

Това решение на косовското правителство идва на фона на нарасналото напрежение между Косово и Сърбия в последния месец.

Косовските сърби в северните косовски общини Звечан, Лепосавич и Зубин поток, където са мнозинство, започнаха ежедневни протести от 26 май пред общинските сгради. Те протестират срещу албанските кметове в тези общини, които бяха избрани на местните избори с избирателна активност от 3,5%, тъй като сърбите бойкотираха вота. На 29 май се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби. След това косовската полиция задържа няколко косовски сърби, а Сърбия – трима косовски полицаи.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук