Човекът, който се появява като Дарт Вейдър по време на филмови премиери и пред събития за феновете на сагата, ще продаде на търг костюм, създаден през 1979 г. от дизайнерския екип на „Междузвездни войни“ през следващия месец, съобщиха от аукционната къща „Бонхамс“.

Костюмът е от 17 части и включва черната маска на злодея, ботуши, чифт пелерини и шнур, казват от къщата, които очакват цената му да бъде между 1 и 2 милиона долара.

Продавачът е Брайс „Кермит“ Елер, чийто дълбок глас му помогна да си намери работа, явявайки се като Вейдър на премиери, подписване на книги и събития като връчването на награди на Американската филмова академия от 1978 година насам.

Костюмът, който се продава на търг, е една от малкото дрехи на Вейдър, произведени през 1979 г. от екипа на „Междузвездни войни“ на Джон Молло в Лондон за филма „Империята отвръща на удара“, казаха още от Бонхамс. Не е ясно дали някакви части от продавания костюм са били били използвани при снимките, преди да са били дадени на Елър.

Компонентите на костюма са изработени от кожа, вълна, коприна, фибростъкло и други материали, казва Елер в интервю за медиите.

„Наистина е горещо!“ – каза Елър за костюма. „Има няколко слоя и отнема около 25 минути, за да го сложиш, при това ти трябва помощ“, добави той.

Елър призна, че веднъж е загубил съзнание, след като е носел костюма с часове и е бил дехидратиран. Парамедиците са му помогнали, но са искали да го разрежат.

„Казах им: Абсолютно не!“, сподели Елър.

Облеклото на Вейдър ще бъде част от публична изложба, организирана с „Търнър Класик Мувис“, която ще започне на 4 май, преди да бъде продадено на 14 май.

През 2017 г. дроидът R2-D2, използван в първия филм от поредицата, заснет през 1977 г. се продаде за 2,76 млн. Долара. Лазерният меч, използван от героя Люк Скайуокър в сагата достигна цена от 450,000 долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!