Българският патриарх Неофит оглави празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово в храм-паментик „Св. Александър Невски“.

Негово Светейшество беше тържествено посрещнат от вярващите малко след 23:00 часа с празнично биене на камбани.

Точно в полунощ патриарх Неофит поздрави с „Христос воскресе!“ препълнения площад.

Прозвучаха Евангелието и Тропарът за Възкресение и възгласът:

„Христос воскресе! Во истину воскресе!“

„От този непресъхващ божествен извор черпим и ние днес и прославяме подателят на живота, който възкръсна от мъртвите посрами цялата сила на злото и посочи пътят на вечния живот. Нека следваме този път, защото в неговия край ни очаква радостта от срещата ни с Христос и венецът на живота, който Господ е обещал на ония, които го обичат“, заяви патриарх Неофит в словото си пред храм-паметника.

Възкресение Христово, Великден, е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!