котка

Котката седи в скута ви и мърка успокояващо. Не искате да прекъсвате този момент, но, уви, трябва да ходите на работа. Внимателно я поставяте на пода и излизате. Какви мисли се въртят в главата й в същото време? Е, той си отиде, а беше толкова хебаво…

Не, тя вероятно разбира накъде сте тръгнали и това не е загуба на време.

На някакво ниво на подсъзнание котката определя местоположението ви в пространството чрез звуци и други знаци.

Този вид разбиране за местонахождението на другите се нарича социално-пространствено мислене, което помага на животните да имат предвид къде са роднини или врагове, когато са извън полезрението им.

За да проучат подробно тази способност при котките, японски учени проведоха серия от експерименти, които могат да се нарекат забавни, пише Би Би Си.

В тези експерименти участваха десетки домашни котки и животни от така наречените котешки кафенета (котешко кафене е място, обикновено всъщност кафене, където хората могат да се възхищават на котки и дори да играят с тях срещу заплащане. Такива кафенета се появяват в края на 90-те години в Тайван, след това в Япония и по-нататък се разпространява по целия свят. Този феномен обаче заслужава отделна история). Изследователи от университета в Киото поставят котки в непозната стая с говорител и друг говорител извън стаята.

След това им се възпроизвеждат различни комбинации от звуци, за да се тестват техните социално-пространствени способности. Най-очевидният пример беше, когато гласът на собственика се чу от един високоговорител, а след няколко секунди – от друг.

Както пишат изследователите, „котките били изключително изненадани, когато собствениците им “се телепортирали„ на нови, неочаквани места.

„Мислено си представяте света около вас и гъвкавото манипулиране на тези репрезентации е важна характеристика на сложното мислене и фундаментален аспект на съзнанието“, отбелязват учените в своята работа .

“Това показва, че котката държи в главата си образа на невидимия стопанин и по неговия глас предсказва неговото местоположение, демонстрирайки социално-пространствено мислене.“

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук