Изказванията на Нинова, че има някакъв риск за ратификация и валидност на тази ратификация за България показват непознаване на процедурите в Европейския съюз, заяви Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, цитиран в съобщение до медиите.

„Няма как Съдът на Европейския съюз да реши Съветът да приеме или да наложи такова решение, когато една страна членка – в този случай България – е заявила, че има конституционен проблем с това и няма как да ратифицира Истанбулската конвенция. Затова всяка предизборна кампания по тази тема е абсолютно неуместна и – обратно – показва точно това незнание на европейските правила… Няма как да се случи това – Съдът да наложи на ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция от името на Европейския съюз и това е недопустимо“ – гласи съобщението.

Ковачев поясни още, че при всички положения групата на ГЕРБ ще гласува срещу искането на ЕП да иска становище по темата, защото в България има решение на Конституционния съд и е „логично българските представители в ЕП да гласуваме против искането“.

Според него обаче въпреки всичко остава големият въпрос „защо винаги европейските социалисти натискат за ратификацията, а българският им член, на тази партия, е не само срещу, а те ни учат на християнски морал“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!