Тереза Мей, Джереми Корбин
На снимката: Тереза Мей и Джереми Корбин

Заместник-министърът Крис Хаатън-Харис стана вторият човек от британското правителство, който подаде оставка в сряда, след като премиерът Тереза Мей заяви, че ще поиска още едно удължаване на Брекзит. Преди него оставка подаде и заместник-министърът на Уелс, Найджъл Адамс. Той напусна заради решението на Мей да започне преговори с опозиционния лидер Джерами Корбин, за да се опита да прокара сделката си в парламента.

Хаатън-Харис заяви в писмо до Мей, че той би искал Великобритания да напусне на 29 март, добавяйки „аз просто не мога да подкрепям по-нататъшно удължаване“.

Той бе натоварен с варианта за излизане без сделка. Хаатън-Харис заяви, че Великобритания „бързо ще преодолее всички проблеми на напускането без сделка и ще продължи да процъфтява“.

По думите му изявлението на Мей показва, че тя не иска да напусне ЕС без договорена сделка.

„Това очевидно прави работата ми в правителството неуместна“, каза – Хаатън-Харис.

Мей и Корбин се срещнаха днес и постигнаха съгласие по „работна програма“ за постигане на начин за реализиране на Брекзит, който може да бъде представен пред парламентаристите за гласуване, съобщи Би Би Си. Договорено бе всяка от двете партии да излъчи преговорен екип, като двата се срещнат по-късно тази нощ, преди да навлезат в утрешния ден на дискусии. Според говорител от „Даунинг стрийт 10“ и двамата лидери „са проявили гъвкавост“.

По думите му срещата е била „полезна, но не и решаваща“ и разговорите ще продължат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!