Димитър Ковачевски

Бъдещият премиер на Република Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи, че властите в Скопие ще се придържат към утвърдените позиции на парламента по отношение на преговорите с България.

Изявлението бе направено късно снощи след като Ковачевски оповести имената на новите министри от неговата партия – Социалдемократическия съюз /СДСМ/.

„Добре е, че българското правителство, както и самите ние, иска дискусията помежду ни да не се отнася само до историческите въпроси, но и за бъдещето ни“, каза Ковачевски и поясни: „Съвсем нормално е да преговаряме за проекти, които се отнасят до инфраструктурата, увеличаването на икономическото сътрудничество, образованието, културата, както и за възможностите на България, като страна-член на ЕС, да ни помогне в преговорния процес за ЕС. Ние имаме ясни позиции. РСМ получи 4 последователни положителни доклада за започване на преговори за ЕС. Ние трябва да получим дата за провеждане на първото междуправителствено заседание“.

„По отношение на нашите позиции, които бяха утвърдени от Народното ни събрание – македонският език, македонската идентичност, това са нашите „червени линии“, защото ние сме македонци, които живеят в РСМ“, каза още Ковачевски.

Попитан какво мисли за заключенията на Консултативния съвет по национална сигурност, който се проведе вчера в София при президента Румен Радев, бъдещият министър-председател на РСМ каза следното: Добре е да се преговоря за въпроси, които се отнасят до бъдещето. Това е задача номер едно, защото по този начин може да възстановим доверието, на първо място между двете правителства и доверието между гражданите на двете държави.

„Съседните държави трябва да имат възможно най-голямото търговско и икономическо сътрудничество. Това са приоритетите, които трябва да постигнем По отношение на решенията на КСНС в България аз лично не съм ги видял подробно, защото по същото време имахме заседание на партийното ръководство. Надявам се, че и те са потвърдили позициите, че трябва да преговаряме за теми, които означават по-добър стандарт за гражданите, за теми, които се отнасят до бъдещето. Само по този начин ще възстановим доверието и няма да оставим пространство за пропагандаторите , които създават лоша атмосфера между гражданите в двете държави, а и в самите държави“, каза още Ковачевски.

Ковачевски оповести имената на новите министри от СДСМ

Снощи Ковачевски оповести имената на министрите от квотата на неговата партия. Предложенията за новите министри и правителствената програма днес ще бъдат изпратени до Народното събрание. Това са:

– Вицепремиер за борба срещу корупцията – Славица Гърковска

– Вицепремиер за икономическите въпроси – Фатмир Битичи

– Вицепремиер за европейските въпроси – Боян Маричич

– Министър на отбраната – Славянка Петровска

– Министър на вътрешните работи – Оливер Спасовски

– Министър на правосъдието – Никола Тупанчевски

– Министър за земеделието – Люпчо Николовски

– Министър на труда и социалната политика – Йована Тренчевска

– Министър на културата – Бисера Костадиновска Стойчевска

– Благой Бочварски и Горан Милевски запазват досегашните си позиции в кабинета.

До края на седмицата се очаква новият кабинет да бъде гласуван в парламента и той да стъпи официално в длъжност. Ковачевски ще замести на премиерския пост Зоран Заев, който бе министър-председател на РСМ от края на месец май 2017 г. Заев подаде оставка на 31 октомври след загубата на местните избори. Той се оттегли и от лидерския пост в СДСМ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук