КСНС заседание

Даването на съгласие за започване на преговори за членство в ЕС на РС Македония да не се обвързва със срокове, а с реални резултати, включително и по отношение правата на македонските българи. Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на КСНС по темата за евроинтеграцията на РС Македония.

„Никога не сме отричали и не отричаме правото на гражданите на РСМ да се определят на база собствено самосъзнание и да пазят своите езици по конституция. България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи в РСМ. Политиката на дискриминация на македонските българи, 120 000 души, в последно време ескалира, припомни Радев. Правата на македонските българи са ключов момент от копенхагенските критерии за членство в ЕС и не могат да бъдат предмет на преговори. Необходими са всеобхватни и ресурно осигурени действия за възстановяване на доверието и активирането на сътрудничество. От особено значение са проектите осигуряващи транспортна и дигитална инфраструктура с акцент върху Коридор 8. Това ще даде импулс за преговорния процес“, добави Радев.

Членовете на КСНС отбелязаха и постигнатото до момента. Очертава се възможност за съгласие в някои сфери. Решаването на политическите въпроси ще ускори напредъка във всички останали области.

КСНС прие следните предложения:

– При провеждане на външната политика на страната МС да спазва националната позиция на България, като спазва изискванията от Договора през 2017 г, Рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44-ото НС;

– Даването на съгласие за началото на преговори за влизане на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с реални резултати, особено по отношение на македонските българи

– Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на РСМ в ЕС.

– Изпълнителната власт да изготви и обезпечи план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения.

– Изпълнителната власт да предложи на партньорите в РСМ създаването на съвместни работни групи по области в съответствие с Договора от 2017 г.

– Изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор номер 8 съвместно с РСМ и Албания, като единен проект – автомагистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност.

– НС да предложи на законодателния орган на РСМ създаване на структуриран диалог между групи за приятелство и парламентарни комисии, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.

Атанасова след заседанието: Постигнахме консенсус по всички въпроси

Позицията ни остава непроменена и единна, постигнахме консенсус по всички въпроси. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на излизане от президентството след заседанието на КСНС при президента Румен Радев.

„Радвам се да заявя пред вас, че беше препотвърдена рамковата позиция, решенията на 44 Народно събрание и решението на Министерски съвет. За всеки държавник няма по-голяма оценка от това да се препотвърди неговата позиция, която е изразявал назад във времето. В този смисъл се радвам, че останалите колеги от КСНС оцениха приноса и на 44 НС, и на третото правителство на Бойко Борисов по отношение на асоциирането на РС Македония“, каза Атанасова.

„Участниците в КСНС имаме консенсус по всички въпроси. Отне повече време“, добави тя и отказа да навлезе в подробности какво се е случило на заседанието, което продължи повече от пет часа и половина.

Атанасова заяви, че е имало доклади на МВнР, които са били изслушани. „Важното е, че препотвърдихме позициите, които България вече е отстоявала. Защитаваме не само националния си интерес, но и на хората, които имат българско самосъзнание и живеят в РСМ“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

В заседанието на КСНС участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, по един представител на седемте парламентарни групи, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков и на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и председателите на Държавните агенции „Национална сигурност“ и „Разузнаване“ – Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук