Приключи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“, което продължи повече от пет часа. 

Държавният глава заяви, че даването на съгласие от страна на България за започване на преговори на Северна Македония за членство в ЕС не трябва се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително правата на македонските българи.

„Четири години след подписването на договора от 2017 г. Република Северна Македония не направи необходимото за неговото изпълнение. Не дава гаранция за изпълнение на портите ангажименти“, заяви Радев.

Той припомни, че преди 30 години, на 15 януари 1992 г. България първа в света призна днешна Република Северна Македония (РСМ) като самостоятелна държава.

„България никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на базата на собственото си самосъзнание, както и да ползват езици според конституцията на своята държава. В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи в РСМ с изричното изписване в тяхната конституция“, заяви президентът.

Участниците в КСНС се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. От особено значение са проектите, осигуряващи транспорта, дигитална и енергийна свързаност с акцент върху Коридор 8.

В заседанието на КСНС участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, по един представител на седемте парламентарни групи, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков и на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и председателите на Държавните агенции „Национална сигурност“ и „Разузнаване“ – Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук