Консултативния съвет за национална сигурност

Президентът Румен Радев свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“. В него участват председателите на парламентарно представените политически сили.

Държавният глава и политическите лидери трябва да обсъдят българската позиция на фона на растящ натиск към София да одобри преговорната рамка на Скопие.

На фона на това представители на ВМРО се събраха на демонстрация пред Президентството.

ВМРО протест

По думите им тя е провокирана  от „противоречивите изказвания на министър-председателя Кирил Петков, както и някои негови действия. Едно от тях е изпращането на съветника му Весела Чернева в първите дни на януари в Скопие, без никаква яснота с каква цел е направена визитата и какво е говорено на нея. По информация на ВМРО на тези разговори не е бил извикан българският консул, което прави ситуацията още по-притеснителна.

От ВМРО настояват парламентарно представените партии да не отстъпват от условията, които са поставени за започване на преговори за ЕС от страна на РСМ.

„Воеводите“ искат също така РСМ да спре с езика на омразата спрямо България и да зачита правата на българите в РСМ.  ВМРО също така се закани, че може да поиска свикване на референдум, ако България промени позицията си по въпросите за РСМ и членството ѝ в ЕС

Очаква се следващия вторник, 18 януари, българският премиер да отиде в Скопие на среща с бъдещия северномакедонски лидер Димитър Ковачевски. Посещението ще бележи ново начало в развитието на двустранните отношения между двете държави и ще очертае следващите стъпки, които двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук